Šodien spēkā stājas Krimināllikuma grozījumi, kas paredz kriminālatbildību par grāmatvedības uzskaitē neuzrādītas darba samaksas izmaksāšanu ievērojamā apmērā - ja kopējā vērtība nav mazāka par 3700 eiro, informēja Tieslietu ministrija.

"Lai šai normai būtu izšķiroša preventīva nozīme, veicinot atalgojuma sistēmas sakārtošanu un godīgu konkurenci starp uzņēmējiem, jo līdz šim likumpaklausīgie uzņēmēji bija nevienlīdzīgā situācijā pret tiem darba devējiem, kuri saviem darbiniekiem izmaksāja aplokšņu algas," uzsver tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK).

Līdz ar jaunās normas spēkā stāšanos ieguvēji būs godīgie uzņēmēji, darbinieki un valsts kopumā. Ilgtermiņā būs ieguvums visiem darba ņēmējiem, par kuriem tiks maksātas arī sociālās apdrošināšanas iemaksas, norāda tieslietu ministrs.

Lai efektīvi cīnītos ar šo ēnu ekonomikas komponenti - "aplokšņu algām" -, tika piedāvāts komplekss risinājums attiecībā uz "aplokšņu algu" izmaksātājiem. Administratīvo pārkāpumu kodeksā un Krimināllikumā tika noteikti jauni administratīvā pārkāpuma un noziedzīga nodarījuma sastāvi tieši par uzņēmuma grāmatvedības uzskaitē neuzrādītas darba samaksas izmaksāšanu.

Mazos apmēros paredzēta administratīvā atbildība, uzliekot naudas sodu no 140 līdz 2100 eiro, bet ievērojamā apmērā varēs sodīt ar brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu līdz 370 000 eiro, kā arī atņemt tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību.

Jauna noziedzīga nodarījuma sastāva ieviešana Krimināllikumā tika konceptuāli atbalstīta Finanšu ministrijas vadītajā Ēnu ekonomikas apkarošanas padomē, kurā ir pārstāvēti arī sociālie partneri un nevalstiskās organizācijas, kas iestājas par godīgu konkurenci komercdarbībā.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    keiss 07.04.2016, 19:05:52

    vēl ir kompānijas šeit kas tā rīkojas!!!

  • 0
    norge 07.04.2016, 20:30:18

    a kas bus ar tiem kam panama un ofsoros nauda ?

  • 0
    Novadnieks 08.04.2016, 18:40:17

    Kad būs kriminālatbildība par apzinātu cilvēku turēšanu nabadzībā,par padarīto atmetot cilvēka cieņas pazemojošu algu(minimālo)?Kad šīs noziedzīgās kampaņas autorus saliks cietumā?Ja reiz nabadzība,tad nabadzība visiem,nevis es trādāšu kā"turks"un grašus skaitīšu,bet kaut kāds parazīts(kantornieks)katru mēnesi tūkstošus saņem.Ne jau aplokšņu izskaušana ir mērķis,lai celtu ekonomiku,bet gan lai būtu vairāk ko pagrābt no valsts budžeta.Tā parazītu armija aug acīm redzot.Rīgā taisās būvēt biroju ēku.Žurkas vairojas,vajag taču kaut kur izmitināt.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: