Pirmsskolu pedagogiem un augstākajā izglītībā strādājošajiem algu palielinājums solīts no nākamā gada janvāra, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga.

Vanaga informēja, ka viņai ir bijusi tikšanās ar izglītības un zinātnes ministru Kārli Šadurski (V), kurš solījis darīt nepieciešamo, lai šajās jomās strādājošajiem algu palielinājums būtu no 2017.gada janvāra.

Vanaga atkārtoti norādīja, ka pašlaik izskanējusī informācija par nepieciešamajiem līdzekļiem jaunā pedagogu atalgojuma modeļa ieviešanai ir pārsteidzīgi. Tādēļ ir nepieciešams laiks, lai visu informāciju rūpīgi izanalizētu.

Viņa piebilda, ka objektīvāku vērtējumu arodbiedrība varētu sniegt pēc dažiem mēnešiem, piemēram, jūnijā, kad būs skaidras nākamā gada budžeta aprises.

Kā ziņots, Izglītības un zinātnes ministrijas aprēķini liecina, ka Ikšķiles vidusskolas direktora Česlava Batņas izstrādātā alternatīvā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanai kopumā varētu būt nepieciešami aptuveni 158 miljoni eiro, šajā summā iekļaujot arī pirmsskolas izglītību.

Savukārt Batņa uzskata, ka šim mērķim nepieciešami ne vairāk kā 35 miljoni eiro.

Batņa izstrādājis alternatīvu pedagogu darba samaksas modeli. Tā izstrādei veltītajā darba grupā piedalījās arī LIZDA un Latvijas Izglītības vadītāju asociācija.

Alternatīvais modelis paredz, ka pedagogam tiktu samaksāts par visiem viņa veiktajiem pienākumiem, tomēr vienlaikus atalgojums būtu atkarīgs no skolēnu skaita.

Alternatīvais modelis balstītos uz 40 stundu darba nedēļu, turklāt mērķdotācija pedagogu algām tiktu novirzīta līdz pašvaldībai.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: