Sabiedriskajā apspriešanā iedzīvotāji pauduši atbalstu Ventspils ostā strādājošā specializētā graudu termināļa "Ventspils Grain Terminal" paplašināšanai un modernizācijai. Tuvākajā laikā uzņēmumam tiks izsniegta būvatļauja šai būvniecības iecerei, informēja Ventspils pilsētas domes Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļas vadītājs Māris Bože.

Būvniecības ieceres publiskās apspriešanas laikā no 25.janvāra līdz 22.februārim tika saņemtas 320 aptaujas lapas, no kurām 31 netika ņemta vērā, jo 30 lapās respondenti nebija norādījuši ne savu adresi, ne kontaktinformāciju, bet viena aptaujas lapa bija bojāta.

Atbilstoši noteikumu prasībām bija aizpildītas 289 aptaujas lapas, kurās visi 289 respondenti pauduši atbalstu šai būvniecības iecerei.

Būvniecības iecere atbilst Ventspils pilsētas teritorijas plānojumā noteiktajai zemesgabalu Dzintaru ielā, Ventspilī, atļautajai izmantošanai un apbūves noteikumu prasībām. Ņemot vērā apstākli, ka publiskās apspriešanas laikā netika pausts viedoklis, kas rosinātu noraidīt minēto būvniecības ieceri, Ventspils domes Ventspils pilsētas domes Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļa līdz 7.aprīlim normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā izsniegs būvatļauju šai būvniecības iecerei, apstiprināja Bože. Vaicāts, vai faktiski tas nozīmē, ka uzņēmumam vairs nav šķēršļu šīs ieceres realizācijai, Bože norādīja, ka teorētiski gan pastāv iespēja izsniegto būvatļauju apstrīdēt viena mēneša laikā, bet, lai to darītu, ir jābūt nopietnam, motivētam argumentam, - pēc jaunā Būvniecības likuma pieņemšanas vairs nav iespējams kā agrāk apstrīdēt būvatļauju, ja nav motivētu argumentu. Pēc tam, kad būs izieti abi šie posmi, proti, noslēgusies sabiedriskā apspriešana un beidzies būvatļaujas pārsūdzības termiņš, varēs uzskatīt, ka vairs nav šķēršļu ieceres realizācijai, skaidroja Bože. Tālākais jau būšot atkarīgs no paša uzņēmuma, cik ilgā laikā tas izstrādās pilna apjoma būvprojektu, lai varētu sākt būvniecību.

AS "Ventspils Grain Terminal" valdes priekšsēdētājs Vladislavs Šafranskis informēja, ka pēc būvatļaujas saņemšanas aprīlī varēs sākt darbu pie pilna apjoma tehniskā projekta izstrādes, kas varētu ilgt pāris mēnešus. Ja viss ritēs, kā plānots, vasaras vidū varētu sākt būvdarbus. Tiek lēsts, ka būvdarbu ilgums varētu būt astoņi mēneši, līdz ar to paplašināto termināli varētu nodot ekspluatācijā nākamā gada pirmajos mēnešos.

Pašreizējās aplēses liecina, ka termināļa paplašināšana un modernizācija varētu izmaksāt līdz astoņiem miljoniem eiro, taču precīzas izmaksas tiks noskaidrotas būvdarbu iepirkuma laikā.

"Nekādus šķēršļus nesaskatām," komentējot būvniecības ieceri, atzina Šafranskis, kā maz ticamu vērtējot iespēju, ka būvatļauja varētu tikt apstrīdēta. "Sabiedriskās apspriešanas laikā neviena noraidoša atsauksme netika saņemta. Grūti iedomāties, ka kāds varētu izvirzīs pretenzijas vēlākā posmā." Šafranskis atzina, ka pozitīvi vērtē sabiedriskās apspriešanas rezultātus. Strādājot pie šīs ieceres, uzņēmums maksimāli ņēmis vērā iebildumus, kādi tika saņemti 2011.gadā, kad toreizējā termināļa paplašināšanās iecere iedzīvotāju iebildumu dēļ tika noraidīta. Jaunajā projektā ir izvēlēti citi risinājumi, kas ļaus termināļa jaunajām būvēm labāk iekļauties pilsētvides ainavā un arī dos iespēju terminālim orientēties uz ekoloģiski tīrākām kravām, skaidroja Šafranskis.

Kā ziņots, Ventspils ostā strādājošais specializētais graudu terminālis "Ventspils Grain Terminal" vēlas paplašināties, izbūvējot universālo noliktavu. Kā skaidroja AS "Ventspils Grain Terminal" valdes priekšsēdētājs Vladislavs Šafranskis, paplašināšanās rezultātā terminālis kļūs universālāks un spēs piesaistīt jaunu kravu nomenklatūru.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -2
    šašliks 14.03.2016, 18:17:12

    kur kas apspriests? man neviens neko nav jautājis. kāpēc tikai 289 respondenti? kautkā maz, uz ventspils kopējā iedzīvotāju skaita - 30'000. vai tas atkal tā, kā jau vienmēr - savējiem pajautāja, savējie atzina par labu esam?

  • -1
    Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļa 22.03.2016, 14:16:07

    Informējam, ka AS “Ventspils Grain Terminal” būvniecības ieceres „Specializēta termināļa graudu kravu pārkraušanai un uzglabāšanai Ventspils brīvostā modernizācija un paplašināšana” publiskā apspriešana notika laika posmā no 25.01.2016. līdz 22.02.2016., un tā tika organizēta atbilstoši Ministru kabineta 28.10.2014. noteikumos Nr.671 “Būvniecības ieceres publiskās apspriešanas kārtība” noteiktajai kārtībai. Saskaņā ar iepriekšminētajos Ministru kabineta noteikumos noteikto, domes Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļas lēmums par AS “Ventspils Grain Terminal” būvniecības ieceres publisko apspriešanu un būvniecības ieceres publiskās apspriešanas materiāli, t.sk. grafiskie materiāli, tika publicēti Ventspils pilsētas pašvaldības mājas lapā www.ventspils.lv.
    Paziņojums par AS “Ventspils Grain Terminal” būvniecības ieceres publisko apspriešanu un informācija par novietnēm, kur iespējams iepazīties ar būvniecības ieceres informatīvajiem materiāliem, prezentācijas pasākuma norises vietu un laiku, kā arī atsauksmju iesniegšanas kārtību 27.01.2016. tika publicēts arī vietējā laikrakstā “Ventas Balss” (gan latviešu valodas, gan krievu valodas izdevumos), lai gan iepriekšminētie Ministru kabineta noteikumi šādas informācijas publicēšanu vietējā laikrakstā nepieciešamību neparedz.
    Tāpat, Ministru kabineta noteikumi, kas reglamentē publiskās apspriešanas organizēšanu, nosaka, ka publiskās apspriešanas laikā apbūvējamā zemes gabalā uzstādāma būvtāfele, nolūkā informēt iedzīvotājus par iecerēto būvniecību. Izprotot situāciju, t.i. apstākli, ka apbūvējamie zemes gabali Dzintaru ielā 15, Dzintaru ielā 15C, Dzintaru ielā 17, Ventspilī ir slēgta teritorija, kas pilsētas iedzīvotājiem nav pieejama, AS “Ventspils Grain Terminal” minētās būvniecības ieceres publiskās apspriešanas laikā izvietoja divas būvtāfeles – vienu apbūvējamo zemes gabalu tiešā tuvumā, publiski pieejamā vietā, otru - zemes gabalā Talsu ielā 3, Ventspilī (Pārventas centra teritorijā). Tādējādi, informācija par konkrētās būvniecības ieceres publisko apspriešanu, kuras laikā ikvienam interesentam tika dota iespēja paust viedokli par AS “Ventspils Grain Terminal” būvniecības ieceri, bija pietiekama un komentāra paustais apgalvojums par it kā aptaujātiem “savējiem” ir nekorekts un neatbilst patiesībai.
    Vienlaicīgi paskaidrojam, ka būvniecības ieceru publisko apriešanas procedūru mērķis nav informēt katru iedzīvotāju personīgi, bet gan, informējot par paredzēto būvniecību, dot iespēju ikvienam paust savus viedokļus – gan pozitīvus, gan negatīvus par konkrēto ieceri. Tāpat, normatīvie akti nenosaka kritēriju respondentu skaitam, kas ir pauduši viedokli par būvniecības ieceri tās publiskās apspriešanas laikā.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: