Valsts policija (VP) novērojusi, ka apsardzē bieži strādā cilvēki bez sertifikātiem, tādējādi nespējot pilnvērtīgi pildīt sava darba galveno uzdevumu - novērst apsargājamo objektu apdraudējumus.

Kā nformēja VP, apsardzē strādājošās nesertificētās personas nezina apsardzes darbinieku tiesības, pienākumus, kā arī bieži vien nav informētas par objektu apsardzes specifiku un rīcību apdraudējuma gadījumos. Lai novērstu iespējamos draudus sabiedriskajai drošībai, VP Licencēšanas un atļauju sistēmas biroja Apsardzes darbības kontroles grupas darbinieki regulāri veic apsardzes darbības kontroles pasākumus.

Pagājušajā gadā apsardzes sertifikāts tika izsniegts 1607 personām, taču šīs jomas patiesais darbinieku skaits pārsniedzot apmācības izgājušo skaitu. VP pārbaužu laikā regulāri konstatē gadījumus, kad apsardzes objektos strādā cilvēki bez sertifikātiem, tādējādi nespējot pilnvērtīgi pildīt sava darba galveno uzdevumu - novērst apsargājamo objektu apdraudējumus. Nepārzinot objekta apsardzes specifiku, kā arī nespējot atbilstoši reaģēt uz apdraudējumu, šis mērķis netiek sasniegts.

Neprofesionāla apsardzes darbības organizācija un neatbilstoša darbinieku rīcība var būt par iemeslu ne vien mantiskiem noziegumiem, bet pat kaitējumam cilvēku dzīvībai un veselībai, uzsver VP. Dažkārt šādas apsardzes jomā strādājošas personas pat neprot sniegt pirmo medicīnisko palīdzību.

"Tie ir iemesli, kāpēc jebkāda atkāpšanās no normām nav pieļaujama, drošības aspektam apsardzes jomā jābūt augstā līmenī. Apsardzes firmas, kuras sniedz konkrētos pakalpojumus, joprojām izdomā dažādas shēmas, kā apiet likumā noteiktās prasības. Respektīvi, dažkārt apsardzes darbinieks bez sertifikāta tiek pieņemts darbā ar citu amata nosaukumu. Komersanti mēdz darboties arī kā starpnieki, darbu veikšanai norīkojot citu firmu apsargus. Tādējādi klients nevar būt drošs, vai pakalpojumu nodrošinās darbinieks, kuram ir nepieciešamās prasmes. Tajā pašā laikā pakalpojuma pasūtītājs un sabiedrība uzticas apsardzes darbinieku spējai parūpēties par drošību," skaidro VP Licencēšanas un atļauju sistēmas biroja priekšnieka vietnieks Andris Melkers.

Pagājušajā gadā likumsargi veica 109 pārbaudes objektos, kuros tiek sniegti apsardzes pakalpojumi, tajā skaitā piecos publiskos svētku un izklaides pasākumos. Tika pieņemti 202 lēmumi par apsardzes sertifikāta anulēšanu un atteikšanos izsniegt apsardzes sertifikātu. Pārbaudēs īpaša uzmanība tiek pievērsta objektiem, kur mēdz uzturēties daudz cilvēku.

Policija informē, ka arī turpmāk rīkos plašas apsardzes komersantu pārbaudes. Policija aicina arī apsardzes pakalpojumu sniedzējus un izklaides pasākumu organizētājus pastiprināti pievērst uzmanību apsardzes darba kvalitātei.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    No malas 03.03.2016, 11:00:34

    "Saprast un piedot".
    (Aleksandrs Radeona dēls Borodačs)

  • 0
    norge 04.03.2016, 10:49:48

    ne tikai apsardze bet ari Pasvaldibas policija !!!!! jo cik zinu normalas valstis lai tiktu stradat pa policistu ir jaiet uz macibas centru kur iziet visu sagatavosanu sim smagam darbam tas ir no 4 lidz 7 menesiem , ne ka seit aiznes CV un jau esi pasvaldibas policists

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: