Iecere ārstniecības iestādēs pacientus rindā uz izmeklējumiem pierakstīt prioritārā secībā atkarībā no vajadzības ir veselības ministra Gunta Belēviča (V) mēģinājums nenodarīt pāri bērniem un cilvēkiem, kuri nevar un kuriem nevajadzētu gaidīt, uzskata Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Premjers šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina, ka sistēmā ir nenoliedzams naudas trūkums un šis esot veselības ministra mēģinājums nenodarīt pāri cilvēkiem, kuriem tiešām vajag palīdzību. "Tas ir krīzes risinājums. Tas, ka bērniem jāstāv mēnesi rindā, nav pieņemami," teica Kučinskis.

Lūgts komentēt, vai tas daļai iedzīvotāju tomēr vēl vairāk nepasliktinās veselības aprūpes pieejamību, Kučinskis skaidru atbildi nesniedza. Viņš arī minēja, ka ir jāsagaida Finanšu un Veselības ministrijas darba grupas secinājumi, kas varētu tapt zināmi pēc pāris mēnešiem.

Tāpat viņš minēja, ka nākamnedēļ plāno sarunu ar Belēviču un Finanšu ministrijas pārstāvi. "Nākamnedēļ trijatā runāsim, kā nonākt pie pārskatāma grafika un iezīmēt nozarei naudu," teica premjers.

Kā ziņots, VM iecerējusi no jūlija ārstniecības iestādes pacientus rindā uz izmeklējumiem pierakstīt prioritārā secībā atkarībā no vajadzības.

Kā pastāstīja VM pārstāvis Oskars Šneiders, līdz šim slimnīcas pacientus grupās nav dalījušas, tomēr esot skaidrs, ka, raugoties uz pacientu medicīniskajām indikācijām, visiem pakalpojumi vienlīdz īsā laikā var nebūt nepieciešami. Piemēram, cilvēkiem ar akūtām saslimšanām izmeklējumus pie speciālista nepieciešams veikt steidzami, bet tajā pašā laikā cilvēkam ar hroniskām saslimšanām izmeklējumi jāveic novērošanas nolūkos, un "nav tik izšķiroši, vai izmeklējums tiek saņemts februārī vai maijā", skaidroja Šneiders.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: