Scenārijs, kurā varētu stabilizēties situācija Tuvajos Austrumos, ir tehniski un arī praktiski neiespējams, un imigranti turpinās piepildīt Eiropu, šādu viedokli intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" pauda Latvijas Universitātes (LU) profesors, Austrumu pētnieks Leons Taivāns.

Pēc viņa domām, situācijas stabilizācijas scenārijs tehniski neiespējams ir kaut vai tādēļ, ka Tuvo Austrumu valstu likumdošana, tostarp Sīrijā un Irākā, paredz, ka cilvēks, kas ir kaut kādu iemeslu dēļ zaudējis pilsonību, atpakaļ to neatgūst.

Turklāt Tuvie Austrumi ir pārapdzīvoti. Apmēram 5% no visa šī reģiona teritorijas ir lauksaimniecībai derīgas zemes. Tuvie Austrumi ir lielākie pārtikas importētāji, tātad viņi paši sev nevar saražot pārtiku. Lai varētu nopirkt pārtiku, ir jābūt ražošanai ar ļoti augstu pievienoto vērtību. Tādas tur nav. Jābūt ļoti attīstītai zinātnei, kas risina jautājumus par ūdens destilāciju. Katru gadu pazemes ūdens horizonti Tuvajos Austrumos krītas par diviem metriem. Tas nozīmē, ka ūdens pazūd aktīvi, stāstīja Taivāns.

Vienīgais risinājums esot emigrēt, bet emigrēt nav kur. Virzīties Indijas virzienā ir vēl sliktāk, bet Āfrikā uz dienvidiem no Sahāras tuksneša iedzīvotāju pieaugums veido 3,4%, un tas ir daudz augstāks nekā Tuvajos Austrumos.

"Vienīgā brīvā vieta, kur ir telpa, tā ir Eiropa. Tā kā kustība ir uz Eiropu, tā būs uz Eiropu un šie cilvēki Eiropu piepildīs. Teorētiskais modelis ir tikai viens, citu pagaidām nav," sprieda pētnieks.

Pēc viņa vārdiem, kāds procents no tiem, kas ienāk, kļūst par darbaspēku un pienes kādu ekonomisko labumu, bet līdzi nāk tas, kas mūs uztrauc. Islāma pasaulei un arī citām civilizācijām svešas civilizācijas pieņemšana ir ļoti grūts process un neviens to īsti negrib, skaidro Taivāns.

Tā tas esot arī Tuvo Austrumu iedzīvotājiem. Esot ļoti izplatīts priekšstats par rietumnieku izlaidību un ka sievietes praktiski ir nevis sievietes, bet ielasmeitas u.c.

Pēc viņa domām, patlaban esam vēstures pagrieziena punktā: "Es domāju, ka mūsu vēsture ir laikmeta griežos un ka nākotne vairs nebūs tāda, kāda tā ir bijusi."

Taivāns uzskata, ka patlaban piedzīvojam civilizāciju sadursmi. "Te ir ļoti svarīgs jautājums, cik viena vai otra civilizācija ir dzīvotspējīga," norādīja profesors.

Tā ir nespēja pašiem aizsargāties vispirms jau pret ārējiem uzbrukumiem un tad kaut kādas iekšējas problēmas. Piemēram, mūsu iekšējā problēma ir dziļš demogrāfisks kritums.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: