Jebkuras ēkas būvniecība sākas ar pamatu izbūvi, un tiem ir būtiska nozīme ēkas drošībā. Tāpēc iecerēts pārbaudīt pamatu pāļu nestspēju Ventspils Mūzikas vidusskolai ar koncertzāles funkciju.

Pamatiem jābūt izturīgiem, stabiliem un ar pietiekamu nestspēju, atbilstoši plānotajai būvei. Lai būv­objektam Ventspils Mūzikas vidusskola ar koncertzāles funkciju noteiktu atbilstošāko pāļu pamatu dziļumu, no šī gada marta līdz maijam Lielajā laukumā tiks veikta testa pāļu izbūve un to statiskās slodzes pārbaude.

 

Atbilstoši plānotajai ēkas specifikai un teorētiski nepieciešamajai grunts nestspējai izstrādātais būvprojekts pašlaik paredz ēkas monolīto dzelzsbetona konstrukciju balstīt uz 393 urbpāļiem 38 metru dziļumā, kas noteikts pēc matemātiskiem aprēķiniem. Taču, tā kā saskaņā ar grunts ģeoloģisko izpēti Lielajā laukumā, kur paredzēta jaunās ēkas būvniecība, pamatiem būs jābalstās uz 9–10 metru biezu smilšu slāni, kas tiek uzskatīta par ļoti labu un stabilu grunti, tiks veikta trīs testa urbpāļu izbūve 9–10 metru dziļumā un notiks to statiskās slodzes izmēģinājumi.

 

Statiskās slodzes pārbaudes parasti tiek veiktas, lietojot pretdarbības rāmi, kas ir īpaši izgatavots, lai balstītu vairāku simtu tonnu slodzi, kas vērsta tieši uz testa pāli. Pāļu statiskās slodzes pārbaudes jāveic saskaņā ar standartu LVS EN 1997-1.

 

Ja izmēģinājuma pāļu slodzes pārbaužu rezultāti apstiprinās iespēju izmantot augšējā grunts slāņa nestspēju ēkas pāļu pamatu balstīšanai, tiks veikta pāļu pamatu pārprojektēšana, nosakot seklāku pāļu izmantošanu, kas radīs līdzekļu un laika ietaupījumu. Jāatzīmē, ka pamatu drošību ne vienmēr var vērtēt kā teicienā – jo dziļāk, jo drošāk.Zemākie grunts slāņi bieži vien ir nenoturīgi, un tajos izbūvētie pāļu pamati var radīt risku ēkas drošībai.

 

Lai veiktu testa pāļu pamatu pārbaudi, p/i Komunālā pārvalde, kam uzticēts administrēt Lielā laukuma rekonstrukcijas, strūklakas Valzivs un jaunās Mūzikas skolas būvniecības darbus, 15. februārī izsludināja publisku iepirkumu Pārbaudes pāļu izbūves testēšana objektam «Ventspils Mūzikas vidusskola ar koncertzāles funkciju» ar piedāvājumu iesniegšanas termiņu – 26. februāris.

 

Vācu arhitekts un Lielā laukuma rekonstrukcijas idejas autors Deivids Kuks pie Ventspils Mūzikas vidusskolas ar koncertzāles funkciju projekta strādā jau kopš 2005. gada, kad notika starptautisks arhitektu plenērs – ideju konkurss. Pieredzējušais arhitekts ēkā paredzējis vietu gan Mūzikas vidusskolai, gan mūzikas bibliotēkai, kas būs pieejama ikvienam interesentam, gan koncertzālēm. Ēkā iecerēta lielā un mazā zāle, kā arī kamerzāle, kuras viena no sienām būs atverama un kas vasaras laikā kalpos kā skatuve. Saskaņā ar projektu Ventspils Mūzikas vidusskolas jaunajā ēkā ar koncertzāles funkciju paredzētas 578 skatītāju vietas, un tajā plānots organizēt ap 90 pasākumu gadā.

 

Šobrīd Ventspils Mūzikas vidusskola, kas ir lielākā valsts kultūrizglītības iestāde ārpus Rīgas un kurā 2015./2016. mācību gadā mācās teju 500 izglītojamie, ir vienīgā šāda skola Latvijā, kurai nav savu pastāvīgu profesionālajai darbībai piemērotu telpu. Pašlaik skolas darbība tiek nodrošināta astoņās dažādās ēkās pilsētā, kas pieņemams kā pagaidu risinājums.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    Ila Kana 10.03.2016, 13:16:01

    Latvijas būvkompānija LAND & HOME Construction rūpējas, lai tās klientiem būtu ērti un komfortabli mājokļi. Pateicoties kvalitātes kontrolei visos posmos, atbildībai, mūsdienīgu celtniecības materiālu izmantošanai un daudzu gadu pieredzi, mēs projektējam un būvējam mājas, kurās ir harmoniski apvienots estētikas un dzīvojamās platības funkcionalitātes aspekts. Sīkāku informāciju meklējiet: http://www.gatavieprojekti.lv

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: