Ja Lielbritānija nolems izstāties no Eiropas Savienības (ES), tas var būt sākums ES sairšanai, šodien savā iknedēļas preses konferencē atzina Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

Vaicāts, cik ticama, viņaprāt, ir Lielbritānijas izstāšanās no ES, Lembergs pauda viedokli, ka šāda varbūtība esot liela: "Ja ES nepanāks ļoti īsā laikā būtisku bēgļu straumes samazināšanos, tad tā būs sarkanā lupata britu bullim."

Ventspils mērs pauda viedokli, ka Lielbritānijas premjerministra Deivida Kamerona panāktā vienošanās par ES reformām var izrādīties nepietiekami spēcīgs arguments, lai pārliecinātu eiroskeptiski noskaņotos britus balsot par palikšanu blokā. "Var gadīties, ka tas džins ir izlaists ārā. Ja viņš [Kamerons] domā, ka ar sarunāšanu jeb to, par ko viņš ir vienojies ar Eiropas Savienību pagājušonedēļ, eiroskeptiķus varēs apmānīt... Neko jau tur nevarēs apmānīt. Es domāju, variants, ka viņi izstāsies, ir gana liels," atzina Lembergs.

"Protams, tas var būt sākums, un drīzāk, ka tā arī būs, Eiropas Savienības sairšanai. Jau tas vien, ka daļa Eiropas Savienības ir eirozona, un daļa nav eirozona, ir būtisks apstāklis, kas šķeļ Eiropu," norādīja Lembergs. Tāpat viņš uzsvēra, ka sociālekonomiskā attīstība eirozonas valstīs esot lēnāka, nekā ārpus eirozonas: "Tas vien jau norāda, ka eirozonā nerisina attīstības veicināšanas jautājumus."

Lembergs piebilda, ka šādu situāciju esot radījušas pašas vecās ES dalībvalstis, tai skaitā Lielbritānija, un nacionālo parlamentu loma ir samazinājusies. "Aizvien vairāk viss iet caur Briseles direktīvām. Briselē ir centrālā valdība, viņi visu nosaka, visu kontrolē. Tagad viņiem [Lielbritānijai] pēkšņi tas nepatīk, bet paši jau vainīgi – viņi tādus spēles noteikumus izveidoja," rezumēja Lembergs.

Kā ziņots, Lielbritānijā 23.jūnijā ir paredzēts referendums par Lielbritānijas palikšanu ES vai izstāšanos no tās. Lielbritānijas premjerministra Kamerona pagājušajā nedēļā panāktā vienošanās par ES reformām strauji zaudējusi savu uzticamību pēc tam, kad Londonas mērs Boriss Džonsons svētdien paziņoja, ka piesliesies Lielbritānijas izstāšanās jeb "Brexit" atbalstītāju nometnei.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: