Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisija otrdien apsprieda vairāku deputātu priekšlikumu aizliegt veikalos cigaretes un tabakas izstrādājumus novietot pircējiem redzamā vietā.

Apakškomisija vienojās lūgt Ekonomikas ministrijas, Finanšu ministrijas, Veselības ministrijas un Konkurences padomes atzinumus par šo ieceri.

Vairāki deputāti - Vitālijs Orlovs (S), Andris Buiķis (VL-TB/LNNK), Silvija Šimfa (NSL), Andris Siliņš (ZZS), Hosams Abu Meri (V) rosina noteikt, ka tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un elektronisko smēķēšanas ierīču uzpildes un to preču zīmju izvietošana mazumtirdzniecības vietās ir aizliegta. Tirdzniecības vietās tiktu izvietotas cenu lapas, - paredz priekšlikums.

Šis ierobežojums neattiektos uz tām tirdzniecības vietām, kuru pamatnodarbošanās ir šo izstrādājumu tirdzniecība un kurām ir atsevišķa ieeja. Deputāti rosina noteikt, ka šādas izmaiņas stātos spēkā 2018.gada 1.jūlijā.

Kā skaidroja Orlovs, šis priekšlikums nozīmē, ka pircējiem tabakas izstrādājumi nebūtu redzami, bet pārdevējs dotu šo preci pēc konkrēta pircēja lūguma.

Šo ideju atbalstīja Veselības ministrija, bet Ekonomikas ministrija un Finanšu ministrija pauda iebildumus, norādot uz nelegālo cigarešu tirdzniecību un iespējamām problēmām ar Eiropas Savienības direktīvas pārņemšanu. Ekonomikas ministrija arī pauda viedokli, ka pēc šīm izmaiņām jaunajam regulējumam būtu jāpielāgo daudzas tirdzniecības vietas un izmaksas varētu būt līdz 1000 eiro. Deputāti gan pauda pārsteigumu par šādu izmaksu apmēru.

Pret šo priekšlikumu iebilda arī vairāku tirgotāju asociāciju pārstāvji, norādot, ka tas apgrūtinās darbu mazām tirdzniecības vietām. Savukārt Latvijas Ārstu biedrība pauda atbalstu deputātu ierosinājumam.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: