Humānisma vērtības ir jāatbalsta, reizē skaidri demonstrējot spēju no valsts izraidīt ekonomiskos migrantus, Saeimas ikgadējās ārpolitikas debatēs pauda Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze (ZZS).

"Mums ir jāspēj nodrošināt, ka katrs patvēruma meklētājs tiek detalizēti pārbaudīts. Mums ir jāspēj skaidri demonstrēt, ka ekonomiskie migranti tiek izraidīti. Mums ir jāspēj nošķirt bēgli no terorista. Tas nenozīmē patvērumu meklētāju pasludināšanu par "persona non-grata", bet par "persona suspecta" gan," norādīja Daudze. Pilnībā atbalstot humānisma vērtības, ir jāatceras arī savs pienākums rūpēties par Latvijas iedzīvotāju ekonomisko, sociālo un fizisko drošību, akcentēja politiķis.

Tāpat nepieciešams rosināt veikt izmaiņas starptautisko tiesību normās par bēgļiem, atrunājot to izraidīšanu situācijās, kad patvēruma statusa baudītājs ir pārkāpis uzņemošās valsts likumus. Diskusijas par šāda veida izmaiņām Patvēruma likumā tika sāktas šī gada pirmajā Saeimas sēdē, un tās būtu jāturpina arī starptautiski, skaidroja Saeimas spīkeres vietnieks.

Viņš norādīja, ka pieaugoša drošības apdraudējuma apstākļos un vājās Eiropas Savienības spējas kontrolēt savas ārējās robežas rezultātā "mēs arvien asāk esam saskārušies ar nekontrolētu migrācijas plūsmu". "Mums jāatzīst, ka šīs plūsmas izraisītās sekas ir radījušas eksistenciālus draudus mūsu vērtību sistēmai un prasa ātru, vienotu un efektīvu rīcību," sacīja politiķis.

Daudze akcentēja, ka Latvija nedrīkst nedz sevi izolēt ar nepārtrauktiem protestiem un iebildumiem, nedz kļūt arī par klusējošiem līdzi skrējējiem, kas atskaņo atbalstošas frāzes, kuras ir politiski korektas, taču nerisina problēmas pēc būtības. Latvijai ir jāspēj formulēt savus priekšlikumus kompromisu veidošanā, un iespēja vai nevēlēšanās risināt šos jautājumus kopīgi Eiropas līmenī radīs spiedienu meklēt nacionālus risinājumus, tostarp atjaunojot robežkontroli.

"Tas, manuprāt, ir nepieļaujami, jo nozīmētu vienotā tirgus un ekonomiskās un monetārās savienības norietu. Tas būtu krahs daudziem mūsu uzņēmējiem un pilsoņiem," pauda politiķis.

"Es gribētu dzirdēt skaidru viedokli par kopēja Eiropas Savienības robežsardzes dienesta izveidi, lai stiprinātu kontroli uz Eiropas Savienības ārējām robežām. Es gribētu dzirdēt skaidru viedokli par pastāvīgu patvēruma meklētāju pārdali uz vērtēšanas centriem, lai novērstu nekontrolētu cilvēku migrēšanu Eiropas Savienības ietvaros," norādīja Saeimas priekšsēdētājas biedrs.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: