Lai apzinātu un mazinātu plastmasas atkritumu ieplūdes apjomus Baltijas jūrā, Vides izglītības fonds (VIF) sācis starptautiska projekta "Blastic" īstenošanu, informēja VIF pārstāve Ieva Gedzuna.

Projekts paredz vairākās pašvaldību teritorijās veikt izpēti par atkritumu avotiem un to ceļiem uz jūru. Tāpat ir paredzēts izstrādāt rekomendācijas resursu efektīvai apsaimniekošanai atkritumu un komunālās ūdenssaimniecības sektorā, kas savukārt kalpos par pamatu, lai sagatavotu vietējās stratēģijas un praktiskus rīcības plānus jūras piesārņojošo atkritumu daudzuma samazināšanai.

Īstenojot projektu, tiks apkopoti dati par plastmasas atkritumu nonākšanu Baltijas jūrā un pašreizējo situāciju atsevišķās jomās, kurās joprojām lēmumu pieņēmējiem trūkst zināšanu par aktuālo situāciju Baltijas jūrā - ieplūdēs no upēm un attīrīšanas iekārtām, jau esošo atkritumu daudzumu uz gultnes, plastmasas atkritumu akumulācijas mērogiem piekrastē.

Kā norāda projekta autori, ir plānots pievērsties tam, lai noskaidrotu, kā plastmasas atkritumi nonāk Baltijas jūrā no apdzīvotām vietām un kļūst par jūru piesārņojošiem atkritumiem. Jau patlaban ir skaidrs, ka lielākā daļa atkritumu jūrā nonāk no iekšzemes.

Saskaņā ar pagājušajā vasarā notikušās ekspedīcijas "Mana jūra" izpētes rezultātiem piekrastē starp desmit visbiežāk sastaptajiem atkritumiem ir tieši plastmasas atkritumi.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: