Mediķi brīdina, ka alkohola lietošana aukstā laikā ir īpaši bīstama, pavēstīja Latvijas Dzīvības glābšanas asociācijā.

Ķermeņa atdzišanu jeb hipotermiju veicina laikapstākļiem nepiemērots apģērbs. Tāpat drauds veselībai ir arī slapjš apģērbs, kas daudzkārt paātrina ķermeņa atdzišanu.

Aukstos laikapstākļos īpaši bīstams ir arī alkohols, kas rada mānīgu siltuma sajūtu - patiesībā, paplašinoties asinsvadiem, cilvēka ķermenis atdziest vēl ātrāk.

Mediķi norāda, ka dienās, kad termometra stabiņš noslīdējis krietni zem nulles, cilvēkiem draudīgs ir arī spēcīgs vējš, kā arī ilgstoša atrašanās uz zemes vai ūdenī. Savukārt vecākiem cilvēkiem lielākais bieds ir nespēja pietiekami kustēties.

Ja persona nonākusi situācijā, kurā jāpalīdz pamatīgi nosalušam cilvēkam, jāatceras, ka ir ļoti svarīgi to darīt pareizi. Cietušais pēc iespējas ātrāk jānogādā kādā siltā vietā, ideālā gadījumā - telpās. Nākamais solis - jāatbrīvo ķermenis no mitrā vai slapjā apģērba un tā vietā jāpiedāvā sasildīties ar segu, kādu sausu apģērba gabalu vai folijas segu. Nedrīkst veikt agresīvu sildīšanu - ļaut cilvēkam sēsties ļoti tuvu radiatoriem vai citiem siltuma avotiem. Arī karsta vanna var izraisīt pārmērīgi strauju temperatūras maiņu.

Lai ātrāk atgūtos, cietušajam ieteicams dot siltus, cukurotus dzērienus, taču arī šajā gadījumā alkohols nederēs. Ja nosalušā stāvoklis acīmredzami neuzlabojas vai viņš ir bezsamaņā, nekavējoties pa tālruni 113 jāizsauc mediķi, kā arī jāuzsāk atdzīvināšana.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: