Gandrīz puse jeb 45% Latvijas iedzīvotāju vēlētos garderobei pievienot apģērbu, apavus vai aksesuārus, kuru ražošanā izmantotas dabīgās kažokādas, liecina sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veikta iedzīvotāju aptauja.

Kā norāda SKDS direktors Arnis Kaktiņš, šis rādītājs ir par 10% augstāks nekā pirms diviem gadiem, kad tika veikta līdzīga aptauja.

"Kopumā iedzīvotāji ir toleranti pret dabīgās ādas, tostarp kažokādu, izmantošanu. 63% aptaujāto uzskata, ka ir pieņemami, ja apģērbu, apavu un aksesuāru izgatavošanā tiek izmantota dabīgā āda. Ir vērojama tendence - vēlme valkāt dabīgās kažokādas palielinās, pieaugot cilvēku vecumam. Tāpat redzams, ka tolerantāki pret kažokādu valkāšanu ir vīrieši, kā arī krievvalodīgie iedzīvotāji," norāda Kaktiņš.

Tāpat aptauja liecina, ka aptuveni divas trešdaļas jeb 63% aptaujāto uzskata, ka Latvijā nebūtu jāaizliedz kažokzvēru audzēšana kažokādu ieguvei. Šie iedzīvotāji biežāk domā, ka ādas izstrādājumus izmantot apģērbā ir pieņemami un ka dzīvnieku turēšanas apstākļi Latvijas kažokzvēru fermās ir apmierinoši vai labi. Tāpat viņi biežāk arī vēlētos savai garderobei pievienot kažokādu izstrādājumus.

"Latvijas kažokzvēru saimniecības izjūt pieaugošu interesi par sadarbību no vietējo modes mākslinieku puses, jo pēdējos gados būtiski augusi Latvijā ražoto kažokādu kvalitāte. Pērn vairāk nekā 60% kažokādu atbilda augstākās kvalitātes līmenim, pēc kurām ir lielākais pieprasījums pasaules tirgū un kuras tiek pārdotas par visaugstākajām cenām starptautiskajos izsoļu namos," atzina Latvijas Zvēraudzētāju asociācijas valdes locekle Sandra Vilciņa.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: