Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi Ziemassvētku laikā atgādina cilvēkiem neaizmirst par drošību, kā arī nebūt vienaldzīgiem, uz ielas redzot cilvēku, kuram kļuvis slikti, informēja NMPD pārstāve Ilze Bukša.

Mediķi norāda, ka lielākā daļa traumu notiek alkohola reibumā. Tāpat alkohola vai citu apreibinošu vielu reibumā nedrīkst vadīt transportlīdzekli. Savukārt, pārvietojoties kājām, nedrīkst aizmirst par atstarojošu elementu vai atstarojošas vestes lietošanu.

Tāpat vecāki tiek aicināti neturēt bērnus klēpī, dzerot karstus dzērienus, jo bērns trauka saturu var uzraut sev virsū. Nedrīkst arī pieļaut, ka bērni rotaļājas pie karstiem katliem vai plīts.

Mediķi arī aicina bērniem svētkos pasniegt viņu vecumam atbilstošas rotaļlietas, piemēram, sīkas detaļas no rotaļlietām var nonākt mazu bērnu elpceļos, tos nosprostojot.

Cilvēki tiek aicināti neaizmirst par ugunsdrošību un neatstāt bez uzmanības aizdegtas sveces. Savukārt vecāki tiek aicināti neatstāt mazus bērnus vienus pašus telpās, kurās iedegtas sveces vai elektronisko lampiņu virtenes.

Svētku laikā, dodoties ārpus mājas, cilvēki ir aicināti jau laicīgi apdomāt, kā nepieciešamības gadījumā izskaidrot savu atrašanās vietu glābējiem. Tāpat jāpārliecinās, ka mobilais telefons ir uzlādēts.

Savukārt redzot uz ielas cilvēku, kuram ir slikti, cilvēkiem nevajadzētu būt vienaldzīgiem, norāda Bukša. Gaisa temperatūra var nemaz nenoslīdēt zem nulles, lai cilvēkam sāktos ķermeņa atdzišana. Iespējams, sliktas pašsajūtas, traumas vai pēkšņas saslimšanas dēļ cilvēks pats nevar izsaukt palīdzību un cilvēks var aiziet bojā, ja ilgstoši nesaņem palīdzību.

Svētku laikā palīdzību iespējams saņemt, zvanot 113.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: