Krietni iekavējusies 160 jaunu fotoradaru iegādes iecere. Pāris radari nākamā gada vidū varētu parādīties arī Ventspils pusē.

 Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Jolanta Knīse informē, ka pagaidām nav zināms, cik no jaunajiem fotoradariem saņems Kurzemes reģions. Viņa uzsvēra, ka arī uz Ventspils-Rīgas šosejas ir melnie punkti, tādēļ ir pamats domāt, ka fotoradari tiks arī Ventspils novadam. Iepriekš izskanēja pieņēmums, ka Ventspils pilsētā tiks uzstādīts viens fotoradars un divi novadā – uz Rīgas šosejas un Liepājas ceļa.

Ceļu policija sola, ka fotoradarus uzstādīs melnajos punktos, kur notiek vairāk negadījumu. Tikmēr daudzi autovadītāji uzskata, ka fotoradaru iegādes mērķis ir naudas slaukšana. «Tas ir valsts bizness, lai pelnītu naudu, nevis novērstu avārijas,» ir pārliecināts kāds Ventspils autovadītājs Ivars. Interesanti, ka līdzīgi domā Vācijas tiesnesis Helmūts Krēners, kurš pārstājis sodīt par braukšanas ātruma pārsniegšanu pieķertos cilvēkus, paziņojot, ka fotoradari bieži uzstādīti nepamatoti un pašvaldības tos vienkārši izmanto savu budžetu piepildīšanai. Tiesnesis paziņojis, ka viņš ar fotoradariem pieķertos nesodīs, līdz Vācijas likumdevēji nebūs pārskatījuši kā, kāpēc un kur šie līdzekļi tiek izmantoti. Pēc viņa domām, likumdevējiem ir jāpanāk, lai pašvaldības radarus izmanto ceļu drošības palielināšanai, nevis vienkārši naudas izspiešanai no braucējiem.

Latvijā fotoradaru iegādi vispirms aizkavēja krīze un Starptautisko aizdevēju norādījumi, bet šobrīd sarežģījumi radušies ar iepirkuma caurspīdīgumu. Līdz nākamajai nedēļai Iekšlietu ministrija (IeM) apņēmusies grozīt fotoradaru konkursa nolikumu. Grozījumi nepieciešami, jo IUB tajā konstatēja pārkāpumus pēc sūdzības saņemšanas no Lattelecom, kas nolēma atsaukt savu dalību konkursā, jo uzskatīja to par necaurskatāmu. Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone prognozē: ja konkurss noslēgsies veiksmīgi, jaunās mērierīces varētu tikt uzstādītas nākamā gada vidū.

Šobrīd Latvijā Ceļu policijas rīcībā ir tikai četri fotoradari. Tāpat ir vairāk nekā 300 video un rokas radari, kas pēc 160 jauno fotoradaru iegādes tiks izmantoti mazāk. Pašai policijai lieku cilvēkresursu nav, tādēļ fotoradarus ieviesīs un apkalpos privātuzņēmējs. Respektīvi, no fotoradariem iegūto informāciju neapstrādās Ceļu policija, tā tikai pieņems lēmumus un izskatīs sūdzības, kuru skaitu prognozē lielāku.

Nojaunajiem fotoradariem, 30 būs pārvietojamie radari, 100 stacionārie, bet pārējie būs tukšās kastes jeb tā saucamās mulāžas, kas rotēs. Pirms stacionārajiem radariem tiks izvietoti brīdinoši uzraksti.

Šobrīd valstī vidējais ātrums ir aptuveni 90 km/h, uzstādot 160 fotoradarus, vidējo ātrumu varētu samazināt uz 80 km/h. Tas izglābtu 150 līdz 200 dzīvību.

Par ātruma pārsniegšanu aizturētie Ventspils pilsētā un novadā:

2010. gads

1128

2009. gads

1889

+/-

-761

%

-40,3

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: