Izlasot A. Landmaņa rakstu Caur ērkšķiem uz ....? Ventspils pilsētas domes Sporta pārvaldei radusies neizpratne, jo A. Landmanis izmanto bērnu un jauniešu hokeja klubu politiskajā cīņā, kā arī, izmantojot bērnus un jauniešus, ir klaji apmelojis Ventspils pilsētas pašvaldību.

A. Landmanis masu medijiem izplatītajā publikācijā pateicas sponsoriem, kas, protams, ir pareizi, bet tai pašālaikā aizmirst pašvaldību, kas astoņos gados, kad klubu vada A. Landmanis, ir nodrošinājusi finansējumu vairāk nekā 600 000 eiro apjomā. Līdz ar to apgalvojums, ka Ventspils pilsētas pašvaldības atbalsts sasniegumu kaldināšanā izpalika, ir nepareizs.

 

Tāpat nepareizs ir apgalvojums, ka pašvaldība ir bremzējusi sporta veida attīstību, gluži otrādi, pašvaldība ik gadu ir palielinājusi finansējumu hokeja klubam Venta 2002, kā arī pašvaldība piešķīra papildu finansējumu Ledus halles rekonstrukcijas laikā (2013. gadā), lai nodrošinātu pilnvērtīgu mācību un treniņu procesu, un sniedza atbalstu bērnu un jauniešu hokeja turnīru organizēšanā. Ja jau pašvaldība bremzē hokeja attīstību, jāizskata jautājums, vai pašvaldības finansējums nav jānovirza citiem sporta veidiem.

Ventspils pilsētas pašvaldība nekad nav pieņēmusi lēmumu, ka hokejs attīstīsies sporta skolā Spars, jo esošais Olimpiskā centra Ventspils Ledus halles noslogojums nespēj nodrošināt nepieciešamo ledus treniņstundu skaitu atbilstoši profesionālās ievirzes sporta izglītības prasībām.

 

Ņemot vērā Ventspils pilsētas kvalitatīvās sporta bāzes, ir ļoti liels piedāvājums nodarboties ar vairāk nekā 30 sporta veidiem un katram bērnam un jaunietim ir brīva izvēlē ar kādu sporta veidu nodarboties, protams, rēķinoties, ka ir pieejami sporta veidi bez maksas (sporta skolā Spars) un ir sporta veidi, kas pieejami par maksu (sporta klubos), tāpat bez maksas bērniem un jauniešiem ir pieejamas nodarbības Ventspils Jaunrades namā un Mākslas skolā.

 

Pašvaldība nekad nav izplatījusi Ventspils pilsētas iedzīvotājiem nepatiesu informāciju par sporta nozares jautājumiem. Patiesībai neatbilst arī apgalvojums, ka pašvaldības atbalsts nav sniegts bērniem, bet gan SIA Olimpiskais centrs «Ventspils», jo pašvaldības finansējums nodrošināts ne tikai sporta bāzes apmaksai, bet arī piecu treneru darba algām un transporta apmaksai.

 

Informējam par sporta sistēmu un pašvaldības finansējuma nodrošinājumu hokeja klubam Venta 2002

 

Latvijā un arī Ventspilī bērnu un jauniešu sports ārpus mācību iestādēm attīstās divos virzienos – sporta skolās un sporta klubos. Sporta skola ir pašvaldības dibināta izglītības iestāde, kas ir akreditēta un strādā pēc Izglītības un zinātnes ministrijā licencētām programmām sporta speciālistu vadībā, kuriem ir atbilstoša augstākā pedagoģiskā izglītība.

 

Visiem Ventspils pilsētas bērniem un jauniešiem bez maksas ir pieejamas sporta nodarbības pašvaldības dibinātajā izglītības iestādē – sporta skolā Spars, kurā 2015./2016. mācību gadā tiek īstenotas profesionālās ievirzes sporta izglītības programmas 10 sporta veidos: basketbolā, smaiļošanā un kanoe airēšanā, vieglatlētikā, peldēšanā, sporta vingrošanā, džudo, šorttrekā, šaušanā, BMX un svarcelšanā. Šobrīd sporta skolā trenējās vairāk nekā 1100 audzēkņu.

 

Savukārt otrā sporta attīstības virzienā darbojas sporta klubi, ko nodibinājušas privātpersonas un interešu grupas. Šie klubi viennozīmīgi palīdz veidot daudzveidīgāku sporta dzīvi Ventspilī. Privātpersonas, dibinot sporta klubus vai sporta biedrības, nesaskaņo savu darbību ar pašvaldību. Tomēr, ņemot vērā, ka Ventspilī ir arī bērni un jaunieši, kuri vēlas nodarboties ar sporta veidiem, kas nav attīstīti sporta skolā, un ir iesaistījušies sporta klubos, pašvaldība iespēju robežās sniedz finansiālu atbalstu arī sporta klubu iesniegtajām programmām interešu izglītībā.

 

Ventspilī darbojas 33 sporta klubi. Katrā klubā nodarbības izmaksā atšķirīgi un arī mērķi un uzdevumi atšķiras. Attiecīgi atšķirīgs ir arī pašvaldības līdzfinansējums bērniem un jauniešiem. Ventspils pilsētas pašvaldība 2015. gadā piešķīra līdzfinansējumu 17 bērnu un jauniešu sporta klubiem 302 553 eiro apmērā interešu izglītības programmu īstenošanai. Visi lēmumi par finansējuma piešķiršanu sporta skolai un sporta klubiem, kuros ir ieguldīts pašvaldības finansējums, tiek izvērtēti domes komisijās un pieņemti ar domes lēmumu.

 

Visas sporta bāzes Ventspilī tiek celtas, lai iedzīvotāji savās dzīvesvietās varētu nodarboties ar izvēlēto sporta veidu. Arī Olimpiskā centra Ventspils Ledus halle 2000. gadā tika celta ar mērķi nodrošināt iedzīvotājiem iespējas ziemas periodā atbilstoši interesēm nodarboties ar slidošanu un citiem ledus sporta veidiem. Šobrīd ledus hallē atbilstoši interesentu vēlmēm notiek sporta nodarbības daiļslidošanā, hokejā, kērlingā, šorttrekā, kā arī organizēti notiek vispārizglītojošo skolēnu slidošanas apmācība.

 

Ventspils pilsētas pašvaldība 2015. gadā piešķīra līdzfinansējumu hokeja klubam Venta 2002 96 749 eiro apmērā. Lai bērni un jaunieši varētu apgūt izvēlēto sporta veidu, pašvaldības finansējums primāri tiek novirzīts sporta bāzes nodrošināšanai, savukārt samaksa par sporta bāzi, respektīvi, ledus arēnas izmantošanu tiek novirzīta tās uzturēšanas izmaksu segšanai, tāpat pašvaldības finansējums nodrošināts piecu treneru darba apmaksai (31 145 EUR) un transporta apmaksai (12 172 EUR). Tādējādi nepatiess ir apgalvojums, ka reālais pašvaldības ieguldījums ir 9915 eiro – tas ir jāskata kopsakarībās.

 

Vēlreiz uzsveram, ka pašvaldībā darbojas vairāk nekā 30 sporta klubu, tātad attīstīts vairāk nekā 30 sporta veidu, un visiem sporta klubiem pašvaldība nevar 100% nodrošināt visu izdevumu apmaksu. Protams, paldies visiem aktīvistiem, klubu vadītājiem, kas nodrošina sporta veidu attīstību mūsu pilsētā un paplašina iespējas interesentiem nodarboties ar izvēlēto sporta veidu.

 

Informācija par Ventspils pašvaldības finansējumu bērnu un jauniešu hokeja klubam Venta 2002

Gads

Audzēkņu skaits

Finansējums

Izmaksas uz vienu audzēkni

2004.

80

€ 14 565

€ 182

2005.

80

€ 10 780

€ 135

2006.

75

€ 10 950

€ 146

2007.

75

€ 14 391

€ 192

2008.

90

€ 33 331

€ 370

2009.

100

€ 64 029

€ 640

2010.

102

€ 64 029

€ 628

2011

134

€ 73 595

€ 549

2012

154

€ 80 031

€ 520

2013

150

€ 120 042, t.sk. papildus

€ 29 453 saistībā ledus halles remontu

€ 604

2014

160

€ 90 589

€ 566

2015

160

€ 96 749

€ 605

 

Hokeja kluba Venta 2002 audzēkņu skaits ir mainīgs, to varam konstatēt, apmeklējot treniņnodarbības un fiksējot nodarbībās esošo bērnu skaitu.

 

Sasniegtie rezultāti Latvijas bērnu un jauniešu hokeja čempionātos klubam ir mainīgi. Hokeja kluba Venta 2002 valde kopā ar treneriem nosaka, kādās sacensībās kluba audzēkņi piedalīsies. Klubs pieņēma lēmumu dalībai Baltkrievijas atklātajā čempionātā U18 grupā un Latvijas 1. līgas čempionātā hokejā. Klubs pieņēma arī lēmumu 2015. gadā nepārstāvēt Ventspils pilsētu Latvijas Ziemas III olimpiādē.

 

Vēlreiz vēlamies pateikties Ventspils sporta klubu vadītājiem un vecākiem, kuri kā privātpersonas un interešu grupas ir izveidojuši dažādus sporta klubus, iesaistot tajos mūsu pilsētas bērnus un jauniešus. Šie klubi viennozīmīgi palīdz veidot daudzveidīgāku sporta dzīvi Ventspilī.

 

Sporta pārvaldes vadītāja Daina Paipala ir nosūtījusi hokeja kluba Venta 2002 valdes priekšsēdētājam A. Landmanim uzaicinājumu tikties ar kluba vadību un audzēkņu vecākiem, lai pārrunātu pašvaldības esošo un turpmāko sadarbību ar klubu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: