Saeima šodien trešajā, galīgajā, lasījumā pieņēma apjomīgus grozījumus Patvēruma likumā, kas cita starpā nosaka, ka nepilngadīgiem patvēruma meklētājiem tiks nodrošinātas izglītības ieguves iespējas valsts valodā. Šādas iespējas tiks noteiktas arī nepilngadīgai personai, kurai piešķirts bēgļa vai alternatīvais statuss.

Nepilngadīgiem patvēruma meklētājiem tiks nodrošinātas izglītības ieguves iespējas valsts valodā valsts vai pašvaldības izglītības iestādē. Ministru kabinets noteiks kārtību, kādā tas tiek nodrošināts. Arī nepilngadīgajiem, kuriem piešķirta pagaidu aizsardzība, būs pieejamas minētās iespējas, nosaka šodien pieņemtās izmaiņas.

Šos grozījumus to sākotnējā redakcijā bija iesnieguši partijas "Vienotība" deputāti, un par tiem vienojusies koalīcija.

"Patvēruma meklētāju, bēgļu, alternatīvo statusu ieguvušo personu vai personu, kurām piemērota pagaidu aizsardzība, iekļaušanās sabiedrībā ir nesaraujami saistīta ar valsts valodas, kultūras, mentalitātes un tradīciju iepazīšanu, apgūšanu un izpratni.

Patvēruma meklētāji lielākoties nāk no vides, kas būtiski atšķiras no Latvijas sociokulturālās vides. Šo personu iekļaušanās sabiedrībā ir ne vien nepieciešama to ikdienas vajadzību nodrošināšanai, bet arī ir būtisks priekšnoteikums sabiedrības drošībai," iepriekš uzsvēra viens no grozījumu iesniedzējiem deputāts Andrejs Judins (V).

Tāpat tiek norādīts uz iespēju, ka daļa no patvēruma meklētājiem kļūs par pastāvīgiem Latvijas sabiedrības locekļiem, tādēļ viņu integrācija ir jārisina ilgtermiņā. Turklāt veiksmīga bērnu integrācija atvieglos arī pārējo ģimenes locekļu integrēšanos Latvijā. "Mācības vispārizglītojošajās skolās ar mācību programmu valsts valodā dos būtisku pienesumu, lai šīs personas ātrāk iekļautos Latvijas sabiedrībā, apgūtu un izprastu Latvijas sociokulturālās vides īpatnības," pauda Judins.

Latvija ir piekritusi kopumā no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm uzņemt 776 bēgļus, bet pagaidām lēmums ir pieņemts par 531 patvēruma meklētāja uzņemšanu.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: