No 4. līdz 6. decembrim Ventspilī, teātra namā “Jūras vārti” notiks pirmais starptautiskais taustiņmūzikai veltītais festivāls “Takts”.

Iecerēts, ka turpmāk ik gadu uz koncertiem Ventspilī pulcēsies starptautiski atzīti dažādiem taustiņinstrumentiem radītas vai adaptētas mūzikas autori un interpreti. Pastiprinātu uzmanību festivāls “Takts” veltīs jaunajai un laikmetīgajai mūzikai. Klavieres, iespējams, ir zināmākais no taustiņinstrumentiem, taču ne vienīgais. Akordeons, harmonijs, spinets, galu galā – melodions un ērģeles.

 

Turpinājumā jautājumi producentam Mikam Magonem:

 

Kas jūs pamudināja rīkot Ventspilī šādu festivālu?

– Pēdējo gadu laikā mūspusē nekas līdzīgs nav noticis. Liepājā bija pianisma zvaigžņu festivāls, bet pēc pavasara pasākuma viņi ir paziņojuši, ka tas, iespējams, būs pēdējais. Līdz ar to Kurzemē ir atbrīvojusies šī niša, un mēs esam pārliecināti, ka Ventspils festivāls kļūs par vērtīgu pasākumu, kas varētu to aizpildīt.

 

Ar ko Ventspils festivāls atšķirsies no citiem?

– Iepriekš Latvijā pianistu festivāli ir bijuši pietiekami konservatīvi – tajos parasti tiek izpildīta klasiska 100 un vairāk gadu sena klaviermūzika, ko izpilda klasisks pianists ar orķestri. Savukārt mēs koncentrēsimies uz pašu mūziķu autormūziku, proti, pianisti izpildīs savu, nevis citu komponistu tūkstošiem reižu spēlētus skaņdarbus. Mūzika būs oriģināla un jauna – tas būs pilnīgi svaigs, neredzēts skatījums uz klaviermūziku. Piemēram, vācu pianists ar skatuves vārdu Hauška (Hauschka) klavieru stīgās ievieto dažādus sadzīves priekšmetus, kas brīžiem padara klavieru skanējumu pilnīgi neatpazīstamu. Savukārt projektā Radioland analogā sintezatora skanējumu paspilgtinās dzīvās projekcijas.

 

Katrs koncerts būs atšķirīgs?

– Jā, visi seši koncerti būs oriģināli, un esam gandarīti, ka mums ir izdevies savākt tādu zvaigžņu plejādi. Piemēram, īpašs notikums būs pianista un komponista Korija Smita no Ņujorkas uzstāšanās. Viņš šā gada sākumā saņēma Grammy balvu un Baltijā viesosies pirmo reizi. Tāpat gribētu pieminēt mūsu pašu Vladislavu Nastavševu, kas ir viens no pieprasītākajiem šābrīža jaunās paaudzes režisoriem Latvijā. Viņa izrādes Jūras vārtos ir bijušas pilnībā izpārdotas, un tas parāda viņa vispusīgo talantu. Viņš izpildīs paša rakstīto mūziku savām izrādēm.

 

Nosaukumā norādīts, ka tas ir pirmais festivāls. Vai tas nozīmē, ka tam būs turpinājums?

Jā, tas ir pasākums ar skatu nākotnē, jo ceram to iedibināt kā tradīciju, jau domājot par 2018. gadu, kad Ventspilī durvis vērs jaunā koncertzāle. Tad šis festivāls būtu ar trīs gadu stāžu un jaunajā koncertzālē varētu izskanēt jau pavisam citā kvalitātē. Gribētos, lai līdz tam laikam šis festivāls nosēžas cilvēku prātos – kā pasākums, kuru ir patiešām vērts apmeklēt.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: