Šogad kopumā gada vidējā inflācija būs 0,2%, prognozē Ekonomikas ministrija (EM).

EM norādīja, ka nākamajā gadā vidējā gada inflācija būs augstāka nekā 2015.gadā. To ietekmēs dažādi piedāvājuma puses faktori saistībā ar nodokļu palielināšanos, kā arī pieprasījuma puse, ko veicinās ekonomisko aktivitāšu pieaugums un atalgojuma kāpums. Vienlaikus inflācija joprojām lielā mērā būs atkarīga no pasaules naftas un pārtikas cenu svārstībām.

Šī gada novembrī, salīdzinot ar oktobri, patēriņa cenu līmenis nemainījās. Precēm cenas palielinājās par 0,1%, bet pakalpojumiem samazinājās par 0,2%.

EM atzina, ka novembrim ir raksturīgs cenu samazinājums vai ļoti zema inflācija, kas galvenokārt ir saistīts ar sezonāliem faktoriem. Arī šī gada novembrī lielākā ietekme uz cenu pieaugumu sezonālu faktoru ietekmē bija cenu kāpumam pārtikai par 0,7%, kas kopā noteica patēriņa cenu līmeņa pieaugumu par 0,2 procentpunktiem.

Novembrī ierasti liela ietekme ir cenu kāpumam dārzeņiem. Šogad cenas pieauga arī graudaugu produktiem. Pasaules pārtikas cenām novembrī bija vērojams kritums par 1,6%, ko ietekmēja cenu kritums visās galvenajās pārtikas produktu grupās, izņemot cukuru, kam cena pieauga jau trešo mēnesi pēc kārtas saistībā ar sliktajiem laika apstākļiem galvenajās eksportētājvalstīs.

Šī gada novembrī lielākā ietekme uz cenu samazināšanos akciju ietekmē bija apģērbam un apaviem. Mēneša laikā cenas apģērbam un apaviem samazinājās par 1,1%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni samazināja par 0,06 procentpunktiem.

Noslēdzoties sezonai, cenas samazinājās arī tūrisma pakalpojumiem, kas kopējo cenu līmeni samazināja par 0,05 procentpunktiem.

Saistībā ar zemajām naftas cenām pasaulē novembrī turpināja samazināties cenas degvielai. Mēneša laikā degvielai cenas samazinājās par 0,7%, kas kopējo cenu līmeni samazināja par 0,04 procentpunktiem. Tomēr straujāku cenu kritumu degvielai kavē augstais ASV dolāra kurss attiecībā pret eiro. Pēc nelielā cenu kāpuma septembrī un oktobrī pasaules naftas cenas novembrī samazinājās līdz augusta cenu līmenim, mēneša vidū sasniedzot zemāko cenu gada laikā - 40 ASV dolāri par barelu, kas saistīts ar ziņām par naftas krājumu apjoma ievērojamu pieaugumu ASV. Pasaules naftas cenas mēneša laikā vidēji samazinājās par 8,6%. Vienlaikus saistībā ar prognozēm, ka naftas piegādes apjomi netiks samazināti, nav pamats gaidīt būtisku naftas cenu kāpumu tuvākajā laikā.

Citās preču un pakalpojumu grupās cenu svārstības aizvadītajā mēnesī kopējo cenu līmeni būtiski neietekmēja.

2015.gada novembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada novembri, patēriņa cenas palika nemainīgas. Gada vidējā inflācija novembrī bija 0,2%.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: