Dodoties strādāt uz ārzemēm, vecāki bērnus nereti atstāj Latvijā, kur viņus pieskata citi radinieki.

Taču, ja radiniekiem nav pilnvaras pārstāvēt bērna intereses, var rasties dažādi sarežģījumi. Ventspils bāriņtiesā vērsusies kāda vecmāmiņa, kuras nepilngadīgajam mazdēlam nevarēja veikt rentgenoloģiskus izmeklējumus, jo bija vajadzīga vecāku piekrišana. Taču vecāki diemžēl nebija Latvijā. Situāciju nevarēja atrisināt savādāk, kā vien bērna tēvam atgriežoties Latvijā.

Citā gadījumā vecāki dzīvoja un strādāja Anglijā, bet vecmāmiņa rūpējās par diviem nepilngadīgiem zēniem Ventspilī. Saistībā ar viena no viņiem atrašanos alkohola reibumā tika ierosināta administratīvā lieta, un vecmāmiņa nebija tiesīga savu mazdēlu tajā pārstāvēt.

Policija un mācību iestāde par to informēja bāriņtiesu, kurai bija jāuzsāk administratīvā lietvedība par aprūpes tiesību atņemšanu vecākiem. Tā kā bija zināmi vecāku kontakttālruņi, tad izdevās sazināties ar māti, kura, saprotot lietas nopietnību, ieradās Ventspilī. Pēc šī gadījuma vecāki paņēma bērnus sev līdzi uz Īriju.

Citā gadījumā nepilngadīgais bijis iesaistīts kautiņā un šis starpgadījums nonācis arī līdz policijai. Zēna vecāki nebija Latvijā, un vecaistēvs nav nebija tiesīgs piedalīties nopratināšanā un citās ar ierosināto kriminālprocesu saistītās procedūrās. Ventspils bāriņtiesas priekšsēdētāja Zaiga Rudņicka skaidro, ka visas šīs situācijas būtu iespējams risināt vienkāršāk, ja vecāki būtu nokārtojuši pilnvaras, ar kurām atļauj kādam citam cilvēkam pārstāvēt bērna intereses.

Gadījumā, ja bērns tiek uzticēts citam cilvēkam uz laiku līdz trim mēnešiem, pietiek ar notariāli apstiprinātu pilnvaru. Turklāt to var sastādīt gan Latvijā, gan ārzemēs. Vienīgi jārēķinās, ka Rietumeiropas valstīs šāds pakalpojums maksās dārgāk un Latvijā dokuments būs vēl jātulko. Latvijā šādas pilnvaras noformēšana izmaksā 11 latus un 19 santīmus. 

Ja bērns tiek atstāts citas personas gādībā uz laiku, kas ir ilgāks par trim mēnešiem, tad vispirms jāsaņem pozitīvs bāriņtiesas atzinums, ka bērna nodošana cita cilvēka aprūpē atbilst bērna interesēm un persona spēs bērnu pienācīgi aprūpēt. Savukārt, lai bāriņtiesa šādu atzinumu dotu, tiek pārbaudīts, kāds ir izvēlētais vecāku pārstāvis (vai nelieto alkoholu, vai ir psihiski vesels u.c.), kādi būs bērna dzīves apstākļi utt. Kad bāriņtiesas atzinums ir saņemts, notārs drīkst noformēt pilnvaru uz ilgāku laiku.

Rudņicka pieļauj, ka viens no iemesliem, kāpēc pilnvaras tomēr netiek nokārtotas, ir tas, ka vecākiem neatliek tam laika. Par pilnvaru bieži vien aizdomājas pēdējā brīdī, kad jau jādodas projām. Jāpiebilst, ka 3 mēnešu pilnvaras nokārtošanai nepieciešamas 1–2 dienas, taču, ja nepieciešams arī bāriņtiesas atzinums, tad jārēķinās kā minimums ar mēnesi.

Līdzīgās domās ir arī notāre Gija Zablovska. Viņa spriež, ka tie vecāki, kuri jau strādā ārzemēs, dzimtenē parasti atgriežas uz nedēļu divām, un šajā laikā nav iespējams iegūt bāriņtiesas atzinumu. Savukārt tie, kuri šobrīd tikai plāno sākt strādāt ārzemēs, vēl nav saskārušies ar šādām lietām un par to bieži vien nepadomā. Pie notāres G. Zablovskas kārtotas tikai dažas nepilngadīgo interešu pārstāvības pilnvaras.

Ina Zemture, ģimenes ārste pediatre:

– Mēs, ārsti, bērnus līdz 14 gadiem vispār nedrīkstam bez vecākiem vai to juridiskiem pārstāvjiem pieņemt. Taču pie mums nāk bērni ar vecākām, māsām, brāļiem, vecvecākiem.

Piemēram, šomēnes pie manis ir bijuši bērni no divām ģimenēm, kuriem vecāki ir ārzemēs un kuriem nav nokārtotas pilnvaras. Ja es kā ārsts bez vecāku piekrišanas nozīmēšu izmeklējumus, vecāki pēc tam var man pārmest, ka bez viņu ziņas ir kaut kas darīts, un iesūdzēt tiesā. Mēs nedrīkstam pat veikt vakcināciju, ja vecāki tam nav piekrituši.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: