Pašvaldības SIA Ventspils nekustamie īpašumi valdes priekšsēdētājs Valdis Lesiņš Latvijas namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas (LNPAA) delegācijas sastāvā ticies ar nozares speciālistiem Vācijā, kur iepazinis vācu kolēģu pieredzi nekustamo īpašumu pārvaldīšanā un dzīvokļu būvēšanā.

LNPAA sastāvā šobrīd ir 37 biedri – dzīvojamo māju pārvaldīšanas un apsaimniekošanas uzņēmumi no Latvijas novadiem un lielajām pilsētām, toskait arī pašvaldības SIA Ventspils nekustamie īpašumi (VNĪ). Braucienu organizēja LNPAA sadarbībā ar Austrumeiropas mājokļu iniciatīvu (IWO) un Starptautisko nekustamo īpašumu pārvaldīšanas asociāciju (MAMH), kuras biedrs ir arī LNPAA. Asociācija regulāri organizē seminārus, pieredzes apmaiņas braucienus un citus pasākumus nozares speciālistu kompetences attīstībai un pilnveidošanai.

 

Braucienā uz Diseldorfas reģionu – Brūles (Brühl) pilsētu – dzīvojamo māju apsaimniekošanas speciālisti varēja iepazīties ar darba organizāciju, filozofiju, normatīvo bāzi, izvirzītajām prasībām speciālistiem Vācijā, kā arī praktisko pieredzi, kuru daudzu gadu garumā uzkrājuši nekustamā īpašuma pārvaldīšanas uzņēmums FOCUS. Brūles nekustamo īpašumu pārvaldīšanas kompānijas FOCUS īpašniece pārstāv nekustamo īpašumu pārvaldītāju intereses arī reģionālā līmenī Vācijā. Brūle – pilsēta ar 60 tūkstošiem iedzīvotāju Ziemeļreinas Vestfālenesfederālajā zemē – atrodas pusceļā starp lielpilsētām Bonnu un Ķelni. Mēģinot atturēt speciālistu aizplūšanu uz lielpilsētām un piesaistīt iedzīvotājus savā pilsētā, Brūles municipalitāte aktīvi atbalsta pilsētas vēsturiskā centra atjaunošanu un atļauj pārbūvēt tur ēkas, ierīkojot jaunus dzīvokļus. Apstākļu sakritības dēļ pie tāda paša uzdevuma ķērusies arī Ventspils pašvaldība, lai atdzīvinātu vēsturisko vecpilsētu. Otrā pasaules kara laikā Brūle tika bombardēta, līdz ar to daudzas ēku fasādes pilsētas vēsturiskajā daļā tika bojātas vai vispār iznīcinātas.

 

Šī iemesla dēļ atšķirībā no prasībām, kas tiek izvirzītas veco ēku atjaunošanai Ventspilī, Brūles pilsētā nav obligāti jāatjauno ēku vēsturiskās ielu fasādes. Nekustamā īpašuma pārvaldīšanas uzņēmums FOCUS nodarbojas ar veco ēku pārbūvi un siltināšanu, izbūvējot tām augšējos stāvus, kuros tiek ierīkoti dzīvokļi, bet apakšējos stāvos – veikalu un biroju telpas.

 

VNĪ patlaban gatavo renovācijai ēku Pils ielā 29, kura līdz šim tikusi izmantota dažādu biroju vajadzībām. Projekta īstenošanas laikā ēku plānots pārbūvēt par dzīvojamo māju ar septiņiem dzīvokļiem. VNĪ valdes priekšsēdētājs Valdis Lesiņš vērš uzmanību uz to, ka Brūles pilsētā, tāpat kā Ventspilī, liela vērība tiek pievērsta autostāvvietu izbūvei līdzās dzīvojamajiem namiem. Tiesa, atšķirībā no Ventspils Brūlē autostāvvietas tiek būvētas pārsvarā zem dzīvojamajiem namiem.

 

Interesanti, ka ar privāto dzīvokļu izīrēšanu Vācijā nodarbojas arī nekustamā īpašuma pārvaldīšanas kompānijas, slēdzot attiecīgu līgumu ar dzīvokļa īpašnieku. Salīdzinājumam: VNĪ to nedara. Tomēr darbībā nekustamo īpašumu pārvaldīšanas jomā Vācijā un Latvijā ir daudz kopēja. Piemēram, namu pārvaldniekiem ir jābūt ar attiecīgu profesionālo kvalifikāciju. Bet jebkurus lēmumus, kas attiecas uz dzīvojamo māju remontiem un renovāciju, pieņem dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē. Tiesa, Brūles pilsētā viens meistars apkalpo 500–600 dzīvokļu, bet VNĪ sanāk ap 1500.

 

Valdis Lesiņš norāda, ka vācu kolēģu finansiālās iespējas ievērojami pārsniedz mūsējās, bet likumdošanas joma nozarē ir daudz sakārtotāka un attīstītāka. Daudzos gadījumos dzīvojamo māju renovācija notiek ar vietējās un federālās pašvaldības līdzfinansējumu. Mājokļu būvniecības kreditēšanas nosacījumi Vācijā arī ir izdevīgāki nekā Latvijā. Hipotekāro kredītu Brūles pilsētā nekustamā īpašuma īpašnieks var saņemt ar 1% gada likmi. Vācijā ir ļoti vispusīga nekustamo īpašumu un namu pārvaldītāju apdrošināšanas sistēma, bez apdrošināšanas pārvaldnieka darbība nav iespējama. Atšķirīgs ir arī tas, ka Vācijā katrai dzīvojamajai mājai ir jābūt savam atsevišķam bankas kontam, kurā vienmēr ir jābūt līdzekļu uzkrājumam. Mūsu likumdošana to šobrīd neprasa, taču tas disciplinē gan pārvaldniekus, gan īpašniekus, piešķirot lielāku atbildību viņu lēmumiem. Neierasti ir arī tas, ka daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās katrai kāpņu telpai ir sava adrese, kā atsevišķai mājai, taču tas atvieglo dzīvokļu īpašnieku sapulču sasaukšanu.

 

Viens no secinājumiem pēc vizītes Vācijā bija apstiprinājums tam, ka VNĪ darbība norit daudzos virzienos, kādos strādā arī vācu kolēģi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: