Visā pasaulē oktobrī tiek atzīmēts Krūts veselības mēnesis, lai pievērstu sabiedrības uzmanību krūts vēža profilaksei un agrīnas diagnostikas nozīmei.

 

Ventspils poliklīnikas onkoloģe ķīmijterapeite Agnese Šepte informē, ka krūts vēzis ir pirmajā vietā starp onkoloģiskajām saslimšanām sievietēm. Ar šo audzēju savas dzīves laikā saskaras katra astotā sieviete. Ja krūts vēzi atklāj pirmajā vai otrajā stadijā, to var izārstēt tuvu 100% gadījumu. Savukārt, ja audzējs tiek atklāts trešajā vai ceturtajā stadijā, tad pilnīga izārstēšana ir iespējama vairs tikai aptuveni 45% gadījumu. Atšķirība ir milzīga, tādēļ ļoti svarīgi pievērst sabiedrības uzmanību, lai informētu par šīs slimības agrīnas diagnosticēšanas nozīmi, par tās norisi, kā sievietes var palīdzēt pašas sev un saviem tuvākajiem.

 

Agnese Šepte aicina sievietes būt aktīvām, pievērst uzmanību izmaiņām savā organismā, jo sieviete vislabāk sevi pazīst, tādēļ ļoti bieži viņa ir pirmā, kas audzēju konstatē, sataustot izmaiņas. Paškontrolei un izmeklēšanai ir ļoti liela nozīme.

 

Sievietēm no 50 līdz 68 gadu vecumam valsts ik pēc diviem gadiem pa pastu sūta uzaicinājumus veikt bezmaksas krūts vēža skrīninga mamogrāfiju. Šie izmeklējumi tiek veikti profilakses nolūkā valsts programmas ietvaros, ko apmaksā valsts. Agnese Šepte skaidro, ka tieši šajā vecumā sievietēm visbiežāk konstatē krūts vēzi. Mamogrāfija ir krūts rentgenoloģiska izmeklēšana, kurā iespējams atklāt jau tādas izmaiņas, ko ar roku sataustīt vēl nevar.

 

Diemžēl sieviešu aktivitāte Latvijā ir ļoti zema. Tādēļ Agnese Šepte aicina sievietes – īpaši šajā krūts veselības mēnesī – pievērst tam uzmanību un neatlikt šo izmeklējumu veikšanu. Valsts uzaicinājums veikt skrīningu ir derīgs divus gadus, līdz tiek saņemts nākamais. Ja sievietei nav bijis laika uz izmeklējumu aiziet uzreiz, viņa var droši uzaicinājumu izmantot vēlāk un bez maksas veikt profilaksei nepieciešamo izmeklējumu. Ja valsts uzaicinājums skrīninga veikšanai nav saņemts, pacientei vajadzētu vērsties Nacionālajā veselības dienestā un interesēties, kādēļ tas nav izsūtīts, vai arī vaicāt nosūtījumu savam ģimenes ārstam.

 

Skrīninga izmeklējumi Ventspils poliklīnikā tiek veikti ar jaunu, digitalizētu mamogrāfijas iekārtu, tādēļ iegūtās rentgenogrammas ir ļoti kvalitatīvas. Pateicoties digitālo attēlu lielajai izšķirtspējai, iespējams redzēt smalkākas struktūras. Tādējādi nereti krūtīs tiek atrastas tādas izmaiņas, ko pat vēl nevar saukt par vēzi un par ko nav zināms, vai sievietes mūža laikā tas par tādu izveidosies. Tomēr tā ir iespēja veidojumam pievērst uzmanību un novērot tā iespējamo attīstību.

 

Mamogrāfijas vai sonogrāfijas izmeklējumus vajadzētu veikt arī jaunākām sievietēm, it īpaši, ja ģimenes lokā jau bijis krūts vēzis. Šādos gadījumos var vaicāt ģimenes ārsta nosūtījumu un izmeklējums tiks veikts tikai par pacienta iemaksu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: