20 minūtes pēc tam, kad ventspilnieces Agneses Rutkovskas kaimiņu dzīvoklī bija paviesojušies nelūgti viesi, viņa izlika brīdinājumu sociālajā tīkla Facebook: «Uzmanību! Slēdziet durvis, pat ja esat mājās!»

Zādzības mēģinājums, par kuru Agnese īsumā pavēstīja sociālajā tīklā un vairāk – laikrakstam Ventas Balss, notika svētdien ap plkst. 16 daudzdzīvokļu mājas dzīvoklī pilsētas centrā. «Mūsu durvis bija aizslēgtas, bet kaimiņiem nebija. Klusi tās atverot, dzīvoklī ielavījās divi jauni cilvēki – 15–18-gadīgi čigānu tautības pārstāvji. Ieraudzījuši, ka viņi ir pamanīti, nelūgtie viesi metās bēgt. Noķert viņus neizdevās, lai gan kaimiņš to mēģināja darīt. Uzreiz pēc notikušā viņš piezvanīja mums un pavaicāja, vai viss ir kārtībā. Iespējams, jaunieši bija pārbaudījuši, vai arī mūsu durvis nav vaļā.» Zagļiem dzīvi atvieglo iespēja brīvi iekļūt kāpņu telpās, tā tas bija arī šajā gadījumā – uz durvīm nav kodu slēdzenes, jo kāpņu telpā atrodas veikals un klientiem ir jābūt iespējai iekļūt veikalā.

Agneses kaimiņi uz policiju nedevās, uzskatīdami, ka tam nav nekādas jēgas, ja reiz nekas netika nozagts. Savukārt Valsts policijas Ventspils iecirkņa pārstāvji atgādina, ka policiju vajag informēt par tādiem gadījumiem. «Bija nelūgtajiem viesiem nodoms kaut ko nozagt vai ne, taču informēt par tādiem gadījumiem ir vērts un tas ir jādara uzreiz, lai policija varētu maksimāli ātri noreaģēt uz saņemto informāciju un fiksēt aizdomīgās personas,» stāsta Kriminālpolicijas Ventspils iecirkņa priekšniece Ramona Vilkriste. «Piezvanīt var gan Valsts policijas dežūrdaļai, gan pašvaldības policijai. Būtu vēlams neapjukt un mēģināt iegaumēt cilvēka pazīmes – kas viņam bija mugurā, iespējams, viņam ir kāds tetovējums, rēta, viņš klibo. Jebkura informācija būs noderīga, kas palīdzēs atpazīt cilvēku.» Vēl Valsts policijas pārstāve atgādina, ka mājokļa drošība ir paša īpašnieka rokās. «Noteikti slēdziet durvis pat tad, ja esat mājās,» atgādina Vilkriste. «Jo īpaši to der atgādināt bērniem. Tāpat ir novērots, ka bieži vien iedzīvotāji savas vērtīgas mantas – somas, makus, mobilos tālruņus, mašīnas atslēgas – atstāj priekštelpās. Ļoti iesakām to nedarīt. Piemēram, vasarā bija gadījumi, kad privātmāju saimnieki rosījušies dārzā, bet mājas durvis atstājuši vaļā. Īsā laikā no viņu priekštelpām pazudušas vērtīgas mantas.»

Tāpat ir vērts padomāt par papildu drošības pasākumiem, uzstādot izturīgas slēdzenes, signalizāciju, apdrošinot īpašumu. Protams, ne vienmēr tas spēs apturēt zagli, taču, iespējams, kamēr tas tērēs laiku papildu šķēršļu pārvarēšanai, viņam pievērsīs uzmanību kaimiņi vai garāmgājēji. 2015. gadā Valsts policijas Ventspils iecirknī uzsākti 58 kriminālprocesi, kas saistīti ar zādzībām no dzīvojamajām telpām, no tiem 26 – dzīvokļu zādzības, 32 – zādzības no privātmājām. Zādzību kopskaitā ietilpst arī tie gadījumi, kad zagļi iekļuvuši mājokļos, jo durvis nav bijušas aizslēgtas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: