Piektdien, 11.septembrī, Ventspils pilsētas dome nolēma veikt grozījumus saistošajos noteikumos Nr.1 „Par maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa noteikšanu un pašvaldības sociālo pabalstu saņemšanas kārtību Ventspils pilsētā”, paredzot paaugstināt ienākumu līmeņus maznodrošinātā statusa piešķiršanai un pašvaldības sociālo pabalstu saņemšanai pensionāriem un personām ar invaliditāti.

Šāds lēmums saistīts ar š.g. 1. oktobrī plānoto pensiju indeksāciju, kas paredz, ka, piemērojot indeksu 1,0158, tiks palielinātas visas pensijas, kas nepārsniedz 311 eiro apmēru. Savukārt pensijām, kas lielākas par 311 eiro, ar indeksu 1,0158 tiks palielināta tikai daļa no pensijas, tas ir 311 eiro.

 

Lai nepieļautu, ka pensionāri ar nelieliem ienākumiem zaudētu iespēju saņemt pašvaldības sociālo palīdzību, Ventspils pilsētas dome nolēmusi, atbilstoši pensiju indeksācijai, palielināt visus trīs ienākumu līmeņus, kas noteikti pensionāriem un personām ar invaliditāti sociālās palīdzības saņemšanai.

 

1) Pašlaik spēkā esošais ienākumu līmenis 221,04 eiro tiek palielināts uz 224,53 eiro. Šāds ienākumu līmenis tiek piemērots maznodrošinātā statusa piešķiršanai ģimenei, kurā visas pilngadīgās personas ir pensionāri vai personas ar invaliditāti.

 

2) Pašlaik spēkā esošais ienākumu līmenis 257,82 eiro tiek palielināts uz 261,89eiro. Šādu ienākumu (pensijas) līmeni piemēro vairāku palīdzības veidu piešķiršanai pensionāriem un personām ar invaliditāti, piemēram, pabalstam pacienta iemaksu daļējai segšanai un pabalstam mēnešbiļetes iegādei. Savukārt atsevišķi dzīvojošiem pensionāriem un personām ar invaliditāti, kurām nav likumīgo apgādnieku (vientuļajiem), šāds ienākumu līmenis nodrošina tiesības arī turpmāk - pēc pensiju indeksācijas saņemt dzīvokļa pabalstus un pabalstu aprūpei mājās.

 

3)Pašlaik spēkā esošais ienākumu līmenis 291,77 eiro tiek palielināts uz 296,38. Tādējādi tiem pensionāriem un personām ar invaliditāti, kurām līdz pensiju indeksācijai bija tiesības saņemt pabalstu medikamentu iegādei un pabalstus Lieldienās un Ziemassvētkos, šāda iespēja tiks saglabāta arī turpmāk.

 

Ja pašvaldība nepalielinātu ienākumu līmeņus maznodrošinātā statusa un pašvaldības sociālo pabalstu saņemšanai, 74 personas zaudētu tiesības saņemt tādu palīdzību, ko tās līdz šim saņēmušas. Neveicot grozījumus saistošajos noteikumos, ievērojami pasliktinātos šo pilsētas iedzīvotāju finansiālā situācija un līdz ar to dzīves kvalitāte kopumā, jo nelielais pensijas pieaugums nekompensētu izdevumus par komunālajiem pakalpojumiem un medicīnas pakalpojumiem, kas turpmāk būtu jāmaksā pilnā apmērā.

 

Apstiprinātos grozījumus saistošajos noteikumos Nr.1 „Par maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa noteikšanu un pašvaldības sociālo pabalstu saņemšanas kārtību Ventspils pilsētā” nosūtīs izskatīšanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un tie stāsies spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis”.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: