Ventspils Augstskolas (VeA) pasniedzēju rindas jaunajā, 2015./2016. mācību gadā ir papildinājusi Fulbraita (Fulbright) stipendijas ieguvēja, ASV pilsone Meredita Čaita (Meredith Chait).

Meredita Čaita (24 gadi) ir viena no trīs 2015.gada Fulbraita stipendijas ieguvējām angļu valodas pasniedzēju vidū Latvijā. Šī ir viena no Fulbraita programmām, kuras ietvaros stipendijas ieguvēji māca angļu valodu kā lektoru/skolotāju palīgi kādā no universitātēm vai vidusskolām. Meredita Čaita ir ieguvusi bakalaura grādu International studies; Journalism, Swahili and History Kanzasas Universitātē (University of Kansas). Papildus angļu valodas mācīšanai stipendiāti arī veic nelielus pētījumus viņu interesējošā jomā. Plānots, ka jaunā pasniedzēja mācīs angļu valodu Ventspils Augstskolas Tulkošanas studiju fakultātes studentiem, kā arī Ventspils Valsts 1.ģimnāzijas skolēniem.

 

“Šeit viss ir tik kompakts. Ne tā, kā ASV, kur man bija jābrauc 9 stundas, lai no savām mājām nokļūtu augstskolā,” tā Meredita par Latviju. Meredita Čaita Latvijā un Ventspilī ir pirmo reizi, bet pirmie iespaidi ir pozitīvi. Viņa priecājas par Latvijas nelielajiem izmēriem un ar nepacietību gaida iespēju iepazīt Ventspili un apceļot Latviju. Jauniete ir no vējainās Čikāgas Ilinoisas štatā un uzskata, ka Ventspils vēji un lietus viņai nekaitēs. Mainīgie laika apstākļi viņu nesatrauc arī tādēļ, ka gan dzīvošana, gan darbs ir vienuviet – Ventspils Augstskolā. Laikā, kad viņa apguva bakalaura grādu Kanzasas Universitātē, nokļūšana uz lekcijām (īpaši aukstajā laikā) nebija patīkama, jo bija, kā viņa izteicās, jāvelk kārtu kārtas, bet te uz lekcijām var nokļūt, nepametot ēku.

 

Fulbraita stipendijas ieguvēji, kā izteicās Meredita, ir ASV neoficiālie vēstnieki tajās valstīs, kurās viņi strādā. Līdz ar to, uz jautājumu par to, kādi ir viņas personīgie mērķi turpmākajiem mēnešiem Latvijā, viņa atbildēja, ka vēlas lauzt sabiedrības priekšstatus par amerikāņiem, kā arī iepazīt jauno, viņai vēl nezināmo kultūru.

 

Pirms tam, 2013.gadā Fulbraita stipendijas ietvaros Ventspilī dzīvoja un strādāja Ārons Garets, kurš uz Latviju bija atvedis visu savu ģimeni – sievu un abus bērnus. Viņš pasniedza lekcijas VeA Informācijas tehnoloģiju fakultātes studentiem.

 

Fulbraita programma, ASV valdības starptautiskā apmaiņas programma, izveidota 1946. gadā saskaņā ar senatora Dž. Viljama Fulbraita ierosināto likumdošanu. Programma veidota, "lai palielinātu savstarpējo sapratni starp Amerikas Savienoto Valstu un citu valstu iedzīvotājiem." Fulbraita programmas ietvaros tiek piešķirtas stipendijas Amerikas un ārvalstu pilsoņiem, lai studētu, pasniegtu, lasītu lekcijas un veiktu pētījumus ārzemēs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: