Šodien gaidāms pirmais pārbaudījums jaunajai valdībai, Saeimas ārkārtas sēdē lems par opozīcijas pieprasīto ārlietu ministra Ģirta Valda Kristovska demisiju.

Visticamāk, Kristovskis savu amatu nezaudēs, taču viņa pārstāvētajai partiju apvienībai Vienotība pēc sadarbības partneru pieprasījuma būs jāizvērtē sava ministra e-pasta sarakste un tās iespējamās sekas. 

Šādu aicinājumu vakar Vienotībai un premjeram Valdim Dombrovskim izteica Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valde. ZZS līderis Raimonds Vējonis norādīja, ka šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā Satversmē teikto, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi un cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas. To, kā ZZS lems šodien sasauktajā parlamentā ārkārtas sēdē, Vējonis neatklāja.

Kristovska demisijas ierosinātājām - apvienības Saskaņas centrs un Par labu Latviju frakcijām – kopā ir 37 deputāti, bet ZZS ir 22 deputāti. Tas nozīmē, ka Kristovska atlaišana ir zaļo zemnieku rokās. Jau rakstījām, ka demisijas pieprasījumu atbalstīja ZZS sadarbības partnera partijas Latvijai un Ventspilij valde, kas nosoda rusofobiju un jebkuru cilvēku diskrimināciju pēc rases, tautības, valodas, reliģiskās pārliecības un politiskās piederības.

Kristovska demisiju sola neatbalstīt valdības koalīcijā neiekļautās nacionālās apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK. Vienlaicīgi apvienības valdes priekšsēdētājs Roberts Zīle aicina Vienotību nopietni izvērtēt Kristovska rīcību, interneta sarakstē netieši piekrītot etniski klaji diskriminējošam viedoklim. «Es aicinu Vienotību, un jo īpaši tā saukto sociāli liberālo šīs apvienības spārnu, kas partiju Visu Latvijai pilnīgi nepamatoti nodēvēja par rasistisku, ksenofobisku un homofobisku, nepiekopt dubultstandartus un nopietni izvērtēt, vai Kristovska kandidatūra ārlietu ministra amatam bija piemērota,» uzsver Zīle.

Vienotība un partijas Pilsoniskā savienība (PS)valde uzskata, ka Kristovskim izteiktie pārmetumi ir nepamatoti un interneta vietnē publicētais raksts ir mērķtiecīgi radīta provokācija ar apzināti sakombinētiem faktiem. Pats Kristovskis apgalvo, ka viņš nekad nav izteicis spriedumus par cilvēkiem saistībā ar viņu nacionalitāti un ar cieņu un toleranci izturoties pret visu tautību cilvēkiem.

Tikmēr skandālā iesaistītā trimdas latvieša un ārsta Sluča darbavieta ASV – Majo klīnika – izvērtē ārsta paustos uzskatus. «Mēs izmeklējam Sluča lietu. Viņa paziņojumi nekādā veidā neatspoguļo Majo klīnikas uzskatus,» teikts slimnīcas paziņojumā piebilstot, ka ārsts nešķiro ne pēc ādas krāsas, ne rases.

Foto: Ārlietu ministrija

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: