Ventspils mērs Aivars Lembergs savā iknedēļas preses konferencē komentēja XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norisi, norādot, ka „gan iepriekšējie pieaugušo, gan arī šie skolēnu dziesmu un deju svētki ir acīmredzami iegājuši tādā virzienā, ka faktiski nerēķinās ar dziesmu un deju svētku dalībniekiem, bet viņi tiek uzskatīti kā gladiatori, kā priekšnesuma sniedzēji masu patēriņam, kam ir propagandas raksturs parādīt, kā nu mēs attīstām savu kultūru.”

 

Lembergs informēja, ka „Skolēnu dziesmu un deju svētkos no Ventspils piedalījās 29 kolektīvi, gandrīz 700 dalībnieki. Trīs kori izcīnīja zelta diplomus – divi 4. vidusskolas kori, kurus vada Regīna Laure, un 1. ģimnāzijas meiteņu koris “Dzeguzīte”, kuru vada Irēna Irbe.”

Lembergs uzsvēra, ka „dalībniekiem bija jāizcieš jebkura veida grūtības un sarežģījumi, lai šos mērķus sasniegtu. Bez dalībniekiem jau svētku nav. Dalībnieki ir gatavojušies, mācījušies, tērējuši daudz stundu, mācoties tekstu, mūziku, deju soļus un pārējo, to darījuši pedagogu vadībā skolās un pašvaldības kultūras iestādēs, saņemot pašvaldības finansējumu. Patērētājs stadionā, estrādē vai pie televizora ekrāna ir tikai patērētājs.”

Turklāt Lembergs norādīja uz vairākām nepilnībām svētku organizēšanā: „Ventspilnieki bija skolā. Skolā ir 6 dušas, kas ir ierīkotas sporta zālei. Uz 25 skolēniem 6 dušas ir normāli, bet skolā vienlaikus bija 400 [skolēnu]. Mēs dzīvojam 21. gadsimtā, un, ja valsts organizē tādus svētkus, - nodrošiniet dalībniekiem, lai viņi var nomazgāties pietiekami ātri no rīta un vakarā. Ir treileri, kuros jau ir dušas, ir tualetes. Tādi treileri ir jānopērk. Tie noderēs arī citos lielformāta pasākumos. Tas ir 21.gadsimts, nevis sausā tualete krūmiņos.”

„Par bērnu noslodzi. Agrākais rīts, kad sākās deju mēģinājums dejotājiem bija plkst. 7.00. Lai uz to nokļūtu, bērnam ir jāceļas 5.00 no rīta. Trīs dienas pēc kārtas bērnam jāceļas plkst. 5.00-5.30.

Koristiem vidēji tīrais mēģinājuma laiks ir 9 stundas! Stāvēšanas nepārtrauktais ilgums ir 3 stundas. Nostāviet 3 stundas bez pārtraukuma!

Ir normatīvi skolēniem, cik viņi drīkst nodarboties dienā:

  • 1.-3.klasei – 5 stundas, nevis 9! Šiem mazajiem ir divas reizes vairāk, nekā maksimāli pieļaujamais. Un to nosaka Vispārējās izglītības likums. Citiem vārdiem, dziesmu svētku organizatori masveidā pārkāpj likumu Izglītības un zinātnes ministrijas vadībā.
  • 4.-5.klasei – 6 stundas, nevis 9!
  • 6.-7.klasei – 7 stundas, nevis 9!
  • 8.-9.klasei – 8 stundas dienā maksimums, nevis 9!

Bet dejotājiem bija dienas, kad bija 13 stundas!” turpināja Lembergs.

„Un kāda velna pēc gājienam svētdienas rītā jāsākas plkst. 9.00?! Mums pilsētā visi pasākumi (jo vairāk bērnu) sākas ātrākais plkst. 11.00. Kāpēc gājiens nevar sākties plkst. 11.00 vai 10.00, bet kāpēc viņiem atkal jāceļas plkst. 6.30, lai tur nokļūtu? Viņi to varot izturēt. Jā, tik tiešām – līķu nebija, tas ir „sasniegums”!” noteica Lembergs.

„Par to, ka gājiens nenotiks – padomājiet, kāda Izglītības un zinātnes ministrijā ir nekompetence un bezatbildība! Tā tikai rāda mūsu valdības vilktspēju mazliet nestandarta situācijā.

Plkst. 1.00 naktī pieņem lēmumu: „Gājiens atcelts!” un izsūta visu pašvaldību delegāciju vadītājiem īsziņu: „Gājiens nenotiks.” Es esmu saģērbies braukt, bet man zvana: „Gājiens nenotiks.” Un tā līdz pat plkst. 9.00 oficiāla informācija, ka dziesmu svētku gājiens notiks, nebija. Ieslēdzām televizoru, ko jūs domājat – [redzama] visa Latvijas valsts vadība, un gājiens notiek. Mūsu bērniem, tā kā [gājiens] atcelts, plkst. 9.00 tiek nozīmētas brokastis. Ēd brokastis un skatās: „O, gājiens notiek!” Paēd brokastis un brauc, kur jāpulcējas. Protams, tur neviena nav. Sapulcējas un tad iet. Tāda organizācija! „Gājiens brīvprātīgs!?” Vai tad šis gājiens ir obligāts? Jebkurš gājiens ir brīvprātīgs. Vispār dziesmu svētki visi ir brīvprātīgi,” norādīja Lembergs.

„Dziesmu svētki parāda Latvijas valsts izpildvaras ļoti zemo kapacitāti, absolūti nihilistisko attieksmi pret cilvēkiem un, pirmkārt, pret dziedātājiem un dejotājiem,” rezumēja Lembergs.

Atbildot uz jautājumu par nepieciešamību izglītības un zinātnes ministrei M.Seilei atkāpties no amata, Lembergs norādīja, ka „Seiles kundzei nav jāatkāpjas. Bet jāizdara pareizie secinājumi un jāizdzenā tos, kas nejēdz organizēt pasākumus.”

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: