Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisija lūgs prokuratūru pārbaudīt faktus par "Citadeles" pārdošanu

Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisija lūgs prokuratūru pārbaudīt komisijai sniegtos faktus par AS "Citadele banka" ("Citadele") pārdošanas darījumu, atklāj komisijas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris.

 

Šodien aiz slēgtām durvīm notika "Citadeles" pārdošanas darījuma parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēde, kurā tika skatīts jautājums par to, kā rīkoties ar komisijā uzklausīto personu sniegto pretrunīgo informāciju.

 

Kūtris stāstīja, ka līdz šim notikušajās komisijas sēdēs uzklausītās personas sniegušas dažādu informāciju, piemēram, paustas bažas par iespējamu spiedienu uz Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V), tāpat tika pausts, ka lēmums par "Citadeles" pārdošanu tika pieņemts slēgtā Ministru kabineta sēdē.

 

"Pārbaudījām sniegto informāciju citos avotos un pārliecinājāmies, ka spiediena uz Ministru prezidenti nav bijis, taču informācija par slēgto sēdi apstiprinājās. Tāpat ir virkne citu dokumentu, kuru patiesums ir jāpārbauda, tāpēc šodien nolēmām šos materiālus iesniegt prokuratūrai izvērtēšanai. Šādi vēlamies pārliecināties, vai parlamentārās izmeklēšanas komisijai sniegtā informācija atbilst patiesībai vai neatbilst," sacīja Kūtris, bet neprecizēja, kuru personu sniegto informāciju lūgs pārbaudīt prokuratūrai.

 

Ja prokuratūra sniegtās liecības atzīs par nepatiesām, ir paredzēta atbildība par nepatiesu ziņu sniegšanu. Tajā pašā laikā Kūtris uzsvēra, ka komisijai nav tik daudz svarīgi noskaidrot, vai sniegtā informācija ir patiesa, cik fakts, kas patiesībā notika "Citadeles" pārdošanas gaitā. "Mūs interesē procedūra - kā "Citadeles" pārdošanas darījumā tika pieņemti lēmumi," piebilda komisijas vadītājs.

 

Tāpat Kūtris informēja, ka komisija "Citadeles" pārdošanas darījumā iesaistīto personu uzklausīšanu ir beigusi un šovasar tiks rakstīts komisijas gala ziņojums. Tiesa, ja ziņojuma rakstīšanas gaitā radīsies vēl kādi jautājumi, Kūtris neizslēdza iespēju, ka tiks rīkotas papildu uzklausīšanas.

 

Viņš atturējās komentēt, kādi secinājumi varētu tikt ietverti komisijas ziņojumā.

Kā ziņots, 20.aprīlī Privatizācijas aģentūra pabeidza bankas "Citadele" akciju pārdošanas darījumu, līdz ar to "Ripplewood" un 12 starptautisku investoru grupa kļuva par bankas "Citadele" akcionāriem. Par akcijām investori samaksājuši 74,7 miljonus eiro.

 

Bankas akcionāru vidū līdzās "Ripplewood" ir tādi pazīstami investori kā Volkers un bijušais Pasaules Bankas prezidents Džeims Volfensons. Bankas akcionāru vidū ir arī viens no lielākajiem hedžfondiem pasaulē "Baupost Group", kas pārvalda respektablu institucionālo un privāto investoru kapitālu. Kā jau iepriekš ziņots, "Ripplewood" piederēs 22,4% bankas akciju, bet pārējiem investoriem 52,6% bankas akciju. Investori ir apliecinājuši ilgtermiņa attīstības plānus.

 

Jau ziņots, ka "Citadeles" grupa pērn sasniedza lielāko peļņu savas līdzšinējās darbības laikā - 2014.gadu grupa noslēgusi ar 32,4 miljonu eiro revidēto peļņu, kas ir par 138% vairāk nekā 2013.gadā. Savukārt banka "Citadele" gadu noslēgusi ar revidēto peļņu 29,2 miljonu eiro apmērā, kas ir par 91% vairāk nekā 2013.gadā.

 

LETA

 

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: