Sestdienas vakarā īsi pēc plkst. 21 pēkšņi pārtraukts XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums.

Porāls “Delfi” vēsta, ka sākotnēji ģenerālmēģinājums ritējis bez īpašām problēmām, bet tad viens pēc otra sākuši ģībt svētku dalībnieki. 

Izsaukumu skaits  palielinājies un mediķiem, kas rūpējas par svētku dalībnieku veselību, rokas bijušas darba pilnas. Tad organizatoriem pietrūcis resursu un palīdzēt tiem dalībniekiem, kas jutušies slikti, steigušies ģenerālmēģinājumam piesaistītie apsargi.

Ņemot vērā šo situāciju, ģenerālmēģinājums pārtraukts. "Mērens haoss," atmosfēru mēģinājuma pārtraukšanas brīdī Mežaparka Lielajā estrādē portālam "Delfi" raksturoja aculiecinieki. Vēlāk gan atmosfēra mainījusies, jo svētku organizatori profesionāli koordinējuši notiekošo, līdz ar to gan apmeklētāji, gan dalībnieki organizēti un rimti atstājuši estrādi.

Kopumā veselības problēmas varētu būt bijušas ap 100 bērniem.  Bērni tikuši novietoti uz soliņiem, sasegti ar segām un siltām drēbēm. Izsauktas arī papildu mediķu brigādes.

Bērniem tika dalītas siltākas jakas un palīdzības sniegšanā aktīvi iesaistījās gan policisti un ugunsdzēsēji, gan tie cilvēki, kas bija sanākuši vērot koncerta mēģinājumu. Viņi devuši bērniem siltākas drēbes un steiguši nomierināt satrauktos un raudošos svētku dalībniekus. 

Kopumā veselības problēmas varētu būt bijušas ap 100 bērniem.  Bērni tika novietoti uz soliņiem, sasegti ar segām un siltām drēbēm

Dziesmu un deju svētku organizatoru pārstāve Ieva Stīvere sacīja, ka nav noticis nekas ārkārtējs, mēģinājums vienkārši ir beidzies.

"Mēģinājums ir beidzies, visi mierīgi plūst uz mājām. Teritorija ir gandrīz iztukšojusies. Šeit ir pietiekams medicīniskais resurss, tiek sniegta medicīniskā palīdzība. Situācija ir mierīga, visi bērni dodas mājās atpūsties un sasildīties, lai rīt varētu piedalīties noslēguma koncertā," norādīja Stīvere.

Viņa atklāja, ka mediķu vērtējumā, notikušais esot pārguruma sekas. Visu nedēļu bērni esot aktīvi strādājuši, tāpēc, visticamāk, viņu veselībai radušies funkcionāli traucējumi.

 

Aģentūra LETA vēsta, ka pirmajā koncerta stundā viss ritējis kā plānots, bet pēc tam ik pēc 10 minūtēm vismaz astoņiem līdz 10 bērniem bijusi nepieciešama mediķu palīdzība, jo, iespējams, no lielās slodzes tie sākuši ģībt.

Kad šādi gadījumi atkārtojušies biežāk, tad tika izsludināts 15 minūšu pārtraukums. Tomēr bērnu ģībšana turpinājusies un mediķi nav spējuši uzreiz visiem sniegt palīdzību, kas licis ģenerālmēģinājumu atcelt.

Aģentūra LETA saskaitījusi, ka mediķu palīdzība bijusi nepieciešama aptuveni 30 dažāda vecuma bērniem, no kuriem atsevišķi nogādāti slimnīcās.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: