Par nopelniem valsts labā Ordeņa kapituls mācītājam un ērģeļbūves meistaram Jānim Kalniņam piešķīris V šķiras Triju Zvaigžņu ordeni.

Apbalvotajam tas ir negaidīts pārsteigums: «Ne es zinu, kas mani izvirzīja, ne īsti saprotu, par ko. Varbūt esmu izpelnījies ievērību ar savā darbnīcā izgatavotajiem pozitīviem.

Viens no tiem atrodas Ventspilī, Livonijas ordeņa pilī, cits – Mūzikas akadēmijas Senās mūzikas katedrā.» Kalniņš pats sevi negrib lielīt, tomēr pieļauj, ka novērtēta arī viņa darbošanās kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā ne tikai Ugālē, kur viņš dzīvo, strādā un kalpo kā mācītājs, bet arī Ventspilī un citviet Latvijā.

Uzņēmēju pazīst arī citās valstīs, kurās viņš atjaunojis senos instrumentus vai izgatavojis jaunus. Mēģinot uzminēt, kas viņu ieteicis Ordeņa kapitulam, kas šāds ziņas neizpauž, ērģeļbūvētājs teica, ka varbūt var lūkoties Mūzikas akadēmijas virzienā.

Tomēr arī tur par Kalniņa izvirzīšanu neviens neko nezināja. Sazinoties ar akadēmijas asociēto profesori ērģelnieci Vitu Kalnciemu, augstskolas sabiedrisko attiecību vadītāja Vita Stiģe-Škuškovnika noskaidroja: «Profesore Kalnciema, kas šobrīd atrodas ārzemēs, apstiprināja, ka Kalniņš pavisam noteikti ir pelnījis apbalvojumu, bet viņai nav zināms, kas bijis virzītājs.

Starp citu, Triju Zvaigžņu ordeņa IV šķiru saņems arī mūsu rektors profesors Artis Sīmanis.» Par Kalniņu atzinīgus vārdus saka arī Ventspils mūzikas skolas direktors Andris Grigalis: «Pie mums mācījušies daudzi Kalniņa bērni, piemēram dēls Mārtiņš šobrīd apgūst mežraga spēli, meita Marta pagājušajā gadā mācījās saksofonu. Jānis ir darbīgs cilvēks, kas darbojas vairākos līmeņos – gan organizējot koncertus, gan izgatavojot labus instrumentus.»

Grigalis atzinīgi novērtē Kalniņa devumu arī Ugāles pagasta pūtēju orķestra labā, jo vairāk tādēļ, ka pat lielās pilsētās, piemēram, Kuldīgā un Liepājā, vispār nav šāda kolektīva, bet mazajā Ugālē ir. Par Kalniņu uzņemta  dokumentāla filma, ko šoruden paguvuši noskatīties vairāku Ventspils novada pagastu iedzīvotāji.  

Pēc ordeņa uz Rīgu Kalniņš ar dzīvesbiedri Silviju, kas muzicē viņa vadītajos dievkalpojumos, dosies 11. novembrī. Dažādu šķiru Triju Zvaigžņu ordeņus saņēmuši arī citi mūsu novadnieki, piemēram, Aivars Lembergs, Imants Sarmulis, Armands Krauliņš, Jānis Blaževičs, Juris Žagars.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: