Vairāk kā pieci simti ventspilnieku šonedēļ piedalīsies Latvijas skolu un jaunatnes dziesmu un deju svētkos. Daļa jau aizbraukusi, daļa vēl pošas ceļam, domājot, kas jāņem līdzi. Jārēķinās, ka slodze bērniem būs gana liela.

Ventspilnieki apmetīsies Mežciemā

 

Mūsdienu deju studiju audzēkņi jau devušies uz Rīgu, bet pārējie kolektīvi brauks šonedēļ. Izbraukšanas laiki un līdz ar to Rīgā pavadāmo dienu skaits bērniem būs atšķirīgs, taču visi vienkopus būs svētdien, kad paredzēts svētku dalībnieku gājiens.

 

Ventspils koordinatore Dagnija Trama kopā ar atbalsta komandu uz galvaspilsētu devās jau pagājušās nedēļas nogalē, lai sagatavotu skolu dalībnieku uzņemšanai, bet pirms aizbraukšanas vēl paguva dot dažus padomus un atgādinājumus tiem, kuri vēl pošas ceļam, kā arī bērnu vecākiem.

 

Ventspils skolēnu mītnes vieta būs Mežciemā, Rīgas 89.vidusskolā, kas atrodas Hipokrāta ielā. “Skola pēc plānojuma ir līdzīga mūsu 6. vidusskolai, tajā ir salīdzinoši daudz dušu, kas ir pozitīvi,” skaidro Trama. Tāpat līdzi brauks Ventspils skolu ārsts Gundars Kuklis, medmāsa Sandra Siliņa un divi pašvaldības policijas pārstāvji, kuru uzdevums būs rūpēties par drošību un kārtību skolēnu mītnes vietā, kā arī sekot līdzi tam, lai skolā neiekļūst nepiederošas personas. Ventspils Tehnikuma audzēkņi dzīvos citviet – Rīgas Tehniskajā koledžā, bet gājienā gan dosies kopā ar ventspilniekiem.

 

Minimālais komplektiņš

 

Ierodoties Rīgā, svētku dalībniekiem tiks izsniegtas dalībnieku kartes, uz kurām būs vārds, uzvārds, foto, kā arī par skolēnu atbildīgā pedagoga kontakti. Īpaši sagatavoti iekšējās kārtības noteikumi izvirzīs prasību dalībniekiem šīs kartes nepārtrauktu turēt pie sevis. “Ja gadījumā jaunietis nomaldās, tad var uzzvanīt pedagogam,” skaidro Trama.

Vēlams šīs kartes saglabāt un nemest ārā, jo vēl līdz pat oktobrim dažādās vietās – tai skaitā Rīgas Zooloģiskajā dārzā būs pieejamas atlaides.

 

Dalībniekiem tiks izsniegta arī cepurīte, kas pasargās no sakaršanas svelmes gadījumā, speciālas dziesmu svētku nozīmītes, atstarotāji, kā arī mazas somiņas un ūdens pudelīte, ko pēc izdzeršanas atkal varēs uzpildīt. “Turklāt šoreiz svētku organizatori rīko akciju – pudelītēs pēc to izlietošanas varēs iemest lapiņu ar vārdu, uzvārdu un pārstāvēto kolektīvu. Tās jāiemet speciālos konteineros, bet vēlāk tiks izlozēts kolektīvs, kas saņems balvu,”atklāj Ventspils koordinatore.

 

Ventspils pašvaldība kopā ar “Swedbank” katram dalībniekam no Ventspils sarūpējusi arī lietusmēteli. Visticamāk, ka tas noderēs, jo pašreizējā laika prognoze sola lietu visas nedēļas garumā, tai skaitā svētku gājiena un lielkoncertu laikā.

 

Ēšana un gulēšana

 

«Galvenā problēma, kas uztrauc vecākus ir ēdināšana. Ēdienkarte ir vienota, to ir izstrādājis Pārtikas un veterinārais dienests. It kā pēc kalorijām, vajadzētu pietikt, taču mēs zinām, ka bērni ir dažādi. Ēdienkartē ir arī putras, sviestmaizes, bulciņas. Tai būs jāpielāgojas. Man bija gadījums, ka zvanīja mamma un jautāja, vai nevar ņemt līdzi tosteri. Es tomēr teicu, ka nevar, jo mums istabiņās nevarēs lietot pat fēnu. Skolā būs tikai viena saimniecības istaba, kur varēs gludināt un lietot sildierīces. Koriem ēdināšana notiks arī uz vietas Mežaparka estrādē», skaidro Trama.

 

Svarīgi bērniem atgādināt arī par nepieciešamību ievērot personīgo higiēnu.

“Jāmazgā rokas pirms un pēc ēšanas, pirms un pēc tualetes apmeklējuma. Kur ir tik daudz bērni, tur tās koplietošanas telpas ir tādas, kādas ir,” atgādina Trama. Nedrīkst aizmirst personīgās higiēnas piederumus.

 

Gulēšana būs uz grīdas. “Līdzi jāņem matracis, spilvens un sega vai guļammaiss. Patiesībā ērtāks ir nevis piepūšamais, bet, piemēram, porolona vai cita mīkstā materiāla matracis. Ar piepūšamajiem mēdz gadīties dažādi un nereti nākas gulēt uz grīdas,” uzver Trama.

 

Bērni dzīvos klasēs. Lielākais daudzums dalībnieku skolā būs tad, kad trešdienas vakarā sabrauks koristi. Vairāki no Ventspils koriem ieguvuši arī augstāko atzinību un piedalīsies koru fināla skatē, kas 8. jūlijā norisināsies Latviešu biedrības namā.

 

Svētku gājiens

 

Būs divu plūsmu gājiens un ventspilnieki ies pēc kārtas 28. Gājiens sākas plkst. 9.00, taču mēs vēl ceram, ka mums iedos precīzu laiku un mēs varēsim stāties gājienam vēlāk. Ziedi un zaļumi dalībniekiem tiks nogādāti no Ventspils, tādēļ vecāki tiek aicināti ziedu pušķīšus saviem bērniem sarūpēt un sestdien līdz pulksten 17.00 vakarā aiznest uz Ventspils 6. vidusskolu. Tā kopējiem svētkiem mūsu jauniešus gājienā darīsim krāšņākus.

 

Slodze dažiem būs liela

 

Visilgāk laiku Rīgā pavadīs tautisko deju kolektīvi, kas uz Rīgu devušies šodien un paliks tur līdz pat nedēļas nogalei, pavadot laiku gan vairākos garos mēģinājumus, gan piedaloties fināla koncertā un gājienā. Pēc tam – rīt, parīt un aizparīt Rīgā sabrauks koristi. Arī viņiem priekšā ilgi mēģinājumi Mežaparka estrādē, gājiens un noslēguma koncerts svētdienas vakarā. Koristi atgriezīsies paši pēdējie. Viņus mājās var gaidīt vien agrā pirmdienas rītā, skaidro Trama.

 

Noderīgas saites

 

Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku mājas lapā iespējams sekot līdzi gan mēģinājumu grafikam, gan svētku pasākumiem, gan koru fināla skates rezultātiem.

 

MĒĢINĀJUMU GRAFIKI

 

PASĀKUMU PROGRAMMA

 

NODERĪGI ZINĀT

 

SKAŠU REZULTĀTI

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: