Iemigšanas riska dēļ noguris šoferis, iespējams, ir pat bīstamāks par iereibušu, jo miegs var pārņemt pašam nemanot un tādējādi pilnībā atslēgt uzmanību no ceļu satiksmes, norāda Valsts policijā.

Policijā norāda, ka paaugstināts autovadītāju nogurums ir būtisks risks ceļu satiksmes drošībai, īpaši tad, ja autovadītājs neapzinās, ka teju var iemigt. Transportlīdzekļa vadīšanu šādā stāvoklī, no drošības viedokļa raugoties, var pielīdzināt braukšanai alkohola reibumā - vadītāja reakcija kļūst novēlota vai iemigšanas gadījumā pazūd pavisam.

 

Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis atzīst, ka var tikai minēt, cik ceļu satiksmes negadījumu notikuši pārlieku liela šoferu noguruma dēļ, tomēr droši var sacīt, ka šis skaits nav mazsvarīgs. Pat viens noguris autovadītājs ir drauds ceļu satiksmes drošībai, norāda Krapsis.

 

Gadījumā, ja, esot ceļā, ir jūtams nogurums, vislabāk ir apstāties tuvākajā drošā vietā un izkustēties svaigā gaisā, norāda policijā. Tomēr, ja jau jūtama miegainība, tad labāk pagulēt 15 līdz 20 minūtes. Ilgāk par 20 minūtēm nevajadzētu gulēt, jo tad pamosties būs grūti un cilvēks jutīsies vēl nogurušāks. Tāpat jāņem vērā, ka pēc atpūtas pārtraukuma možums saglabājas vien 15 līdz 30 minūtes un, jo stiprāk cilvēks nogurst, jo ātrāk nogurums atkal atgriežas, tādēļ ir svarīgi apzināties savu noguruma pakāpi un pieņemt atbilstošus lēmumus. Vislielākais nogurums iestājas laikā no plkst.4 līdz 6.

 

Transportlīdzekļa vadīšana, atrodoties noguruma stāvoklī, reakcijas ātrumu un uzmanību samazinošu medikamentu iespaidā vai esot tik slimam, ka tas ietekmē darbspējas un ceļu satiksmes drošību, ir ļoti bīstama, tādēļ Administratīvo pārkāpumu kodeksā par to paredzēta arī atbildība transportlīdzekļa vadītājam 40 līdz 280 eiro apmērā.

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: