Konkursā “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2015” pašvaldības SIA „Ventspils nekustamie īpašumi” apsaimniekotā ēka Sarkanmuižas dambī 13 ieguvusi 3. vietu nominācijā „Energoefektīvākā renovētā daudzdzīvokļu ēka Latvijā”.

Konkursa laureātu apbalvošanas ceremonijā pašvaldības SIA “Ventspils nekustamie īpašumi” saņēma arī Ekonomikas ministrijas Atzinības balvu par ieguldījumu daudzdzīvokļu ēku renovācijā, jo kopš 2009. gada, kad „Ventspils nekustamie īpašumi” noslēdza pirmo līgumu par daudzdzīvokļu ēkas renovāciju ar ES fondu atbalstu, Ventspils joprojām ir viena no līderēm dzīvojamo māju renovācijā.

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola balvu pasniegšanas pasākumā uzsvēra: „Energoefektivitātes paaugstināšana šobrīd ir viena no būtiskākajām Ekonomikas ministrijas prioritātēm, un tās īstenošanai nākamajos piecos gados plānotais atbalsts ir vairāk nekā 333 miljoni eiro. Esmu pārliecināta, ka tas dos jaunu, daudz spēcīgāku impulsu turpmākai ēku renovācijai, kā rezultātā konkursa 10. jubilejā Latvijā būs daudz skaistu un siltumnoturīgu ēku – gan daudzdzīvokļu, gan valsts un pašvaldības, gan industriālās ēkas.”

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra padomnieks Dainis Locis atzina: „Energoefektivitāte šodien vairs nav tikai tukša skaņa, bet gan reāla iespēja, kuru apzinās un izmanto gan pašvaldības, gan uzņēmēji, lai ietaupītu. Vienlaikus tas ir ieguldījums vides aizsardzībā, jo izmantotās tehnoloģijas rada siltumnīcefekta gāzu samazinājumu. Tādējādi katrs īstenotais projekts sniedz ieguldījumu klimata pārmaiņu ierobežošanai. Tomēr svarīgi ir turpināt uzsākto darbu un neapstāties pie jau sasniegtā. Esmu pārliecināts, ka konkursa laureātu īstenotie projekti noteikti kalpos par iedvesmas avotu un iedrošinās arī citus uzdrīkstēties īstenot energoefektivitātes pasākumus.”

Konkursa “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2015” galvenie vērtēšanas kritēriji bija sasniegtais kopējais siltumenerģijas patēriņš apkurei un karstā ūdens sagatavošanai, kā arī siltumenerģijas ietaupījums pēc renovācijas. Kā sekundārie kritēriji tika izvirzīti ventilācijas sistēmas risinājumi, ilgtspējīgie risinājumi un būvniecības kvalitāte.

Konkursu „Energoefektīvākā ēka Latvijā” jau piekto gadu organizēja Ekonomikas ministrija sadarbībā ar žurnālu „Būvinženieris” un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju.

Šogad konkursam tika iesniegti 25 pieteikumi un lielākā daļa projektu pieteikumu pretendēja uz atzinību nominācijā „Energoefektīvākā daudzdzīvokļu ēka Latvijā 2015”. Šajā nominācijā bija izvirzītas trīs pašvaldības SIA „Ventspils nekustamie īpašumi” apsaimniekotās ēkas: Jūras ielā 3, Sarkanmuižas dambī 13 un Lielajā prospektā 39.

Konkursa "Energoefektīvākā ēka Latvijā 2015" laureāti - 1. vietas ieguvēji:

„Energoefektīvākā renovētā daudzdzīvokļu ēka Latvijā” - daudzdzīvokļu ēka Liepājā, Ventas ielā 2, kas ieguva arī simpātiju balvu. Interneta balsojumā konkursa mājaslapā www.energoefketivakeka.lv par šo māju bija saņemtas 626 balsis.

„Energoefektīvākā daudzdzīvokļu ēka Latvijā. Jaunbūve” - ēka Rīgā, Grostonas ielā 17;

„Energoefektīvākā industriālā ēka Latvijā” - AS "Valmieras stikla šķiedra" teksturēšanas nodaļas ēka Valmierā, Cempu ielā 13.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: