Jauniešiem no 13 līdz 16 gadu vecumam būs nepieciešama likumiskā pārstāvja piekrišana brīvprātīgā darba veikšanai, šodien nolēma Saeimas Sociālo un darba lietu komisija.

Plānots, ka brīvprātīgo darbu Latvijā varēs veikt no 13 gadu vecuma. Šādu ierobežojumu Saeima jau pieņēmusi otrajā lasījumā.

Šodien Sociālo un darba lietu komisijas deputāti atkal plaši diskutēja par vecuma slieksni, no kura jaunietis drīkst veikt brīvprātīgo darbu bez likumiskā pārstāvja piekrišanas. Iepriekš komisijas deputāti vienojās, ka atļauja nepieciešama no 13 līdz 15 gadus veciem jauniešiem, tomēr šodien nolemts to pagarināt līdz 16 gadu vecumam.

Latvijas jaunatnes padomes pārstāvji gan uzskatīja, ka atļauja nepieciešama līdz 18 gadu vecumam, uzsverot, ka gan Darba likums, gan Bērnu tiesību aizsardzības likums nosaka, ka vecāks jeb likumiskais pārstāvis par savu bērnu ir atbildīgs līdz 18 gadu vecumam.

Savukārt Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības pārstāvis pauda viedokli, ka 16 un 17 gadus veci jaunieši jau ir pietiekami pieauguši, lai uzņemtos jau sava veida atbildību par sevi.

Arī deputāts Mārtiņš Šics (LRA) pauda viedokli, ka jauniešiem ir jādod iespēja sākt uzņemties atbildību, kā arī viņiem ir jāļauj līdz 18 gadu vecumam visur neiet ''mammas pavadā''.

Romualds Ražuks (ZZS) gan aicināja turēties pie vispārēja un vienota regulējuma un noteikt, ka jaunietim brīvprātīgā darba veikšanai no 13 līdz 18 gadu vecumam ir nepieciešama pārstāvja atļauja.

Diskusijas beigās deputāts Einārs Cilinskis norādīja, ka, prezentējot likumprojektu Saeimā, viņš pieminēs gan jauniešu organizācijas viedokli, kā arī plenārsēdē deputātiem būs iespēja balsot, ka atļauja nepieciešama līdz 18 gadiem.

Patlaban Brīvprātīgā darba likumā ir iestrādāta norma, ka likumiskais pārstāvis jebkurā gadījumā tiek informēts par brīvprātīgā darba veikšanu, ja bērns vēl nav 18 gadus vecs.

Jau ziņots, ka Saeima februāra beigās otrajā lasījumā atbalstīja Brīvprātīgā darba likumprojektu, paredzot, ka brīvprātīgo darbu Latvijā varēs veikt no 13 gadu vecuma.

Par brīvprātīgo darbu tiks uzskatīts organizēts fiziskas personas uz labas gribas pamata veikts fizisks vai intelektuāls bezatlīdzības darbs sabiedrības labā. Likumprojekts arī nosaka, ka brīvprātīgais darbs netiek organizēts un veikts peļņas gūšanas nolūkā.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: