Pavasarī daba mostas, viss plaukst, zied un labi redzams iepriekšējo pūliņu rezultāts. Ventspils ir skaista, ziedoša un sakopta – tajā ieguldīts arī pašvaldības SIA Ventspils labiekārtošanas kombināts ļaužu darbs. Un daudz jāpaveic arī pašlaik, lai pilsētas ielas, parkus un apstādījumus pēc garās ziemas sapostu un veidotu Ventspils tēlu vēl jo košāku. 

Ceļu ekspluatācijas iecirknis

 

Ventspils labiekārtošanas kombinātā ir viens no lielākajiem – tā darbinieku galvenie pienākumi ir pilsētas ielu uzturēšana ziemas un vasaras sezonā, ielu remontdarbi, kā arī jaunu ielu būvniecība un esošo rekonstrukcija.

Ielu, kuru kopgarums Ventspilī ir 185 km, uzturēšanas darbos ietilpst brauktuvju tīrīšana no sniega un apledojuma ziemā, kā arī brauktuvju slaucīšana vasaras sezonā. Vasarā cietā seguma ielu uzturēšanas darbus veic trīs specializētas ielu tīrīšanas tehnikas vienības ar mitrinātas slaucīšanas un vakuumiekārtām. Savukārt grantētos ielu posmus periodiski greiderē, nodrošinot brauktuvei pareizu šķērsprofilu un likvidējot sīkās bedrītes. Šo darbu veic četru mehānisko vienību operatori.

 

Beidzoties ziemai, sākas intensīvi ielu remontdarbi. Iesākumā remontē ielas ar betona bruģakmens segumu, bet, iestājoties siltākam laikam, – arī ielas ar asfaltbetona segumu, pielietojot dažādas tehnoloģijas: bedrīšu remontēšanu ar sīkšķembu metodi un pilno tehnoloģiju, veicot segumu remontēšanu ar karsto asfaltbetonu. Protams, nepieciešamības gadījumā ielu remontdarbi notiek visu gadu, piemēram, seguma atjaunošanas darbi pēc dažādu apakšzemes komunikāciju izbūves vai remonta.

 

Kopš šī gada sākuma Ceļu ekspluatācijas iecirknis pēc Ventspils brīvostas pasūtījuma strādā Jēkaba ielas posmā no Ganību līdz Bebru ielai. Būvdarbi Jēkaba ielā notiek 511 metru garā posmā, 5600 m2 platībā, tajā tiek izbūvēti gājēju celiņi, brauktuves ar krustojumu un nobrauktuvju izveidošanu, apakšzemes komunikācijas. Kad šie darbi būs pabeigti, paredzēta ar apzaļumošana un apstādījumu ierīkošanu. Līdz šim jau paveikts aptuveni 70% darbu.

 

Pēc p/i Komunālā pārvalde pasūtījuma jūnija beigās plānots uzsākt vairāku Ventspils daudzdzīvokļu namu iekškvartālu labiekārtošanu: P. Stradiņa ielā 7, Celtnieku ielā 2a, 4, 6 un 8a, kā arī Lielajā prospektā 68a. Šajās adresēs plānots izbūvēt vairāk nekā 2800 m2 jauna seguma, rekonstruēt apakšzemes komunikācijas, veikt apzaļumošanu, apstādījumu ierīkošanu un citus darbus. Ceļu remontdarbos un ielu būvniecībā kopā nodarbināti 18 strādnieki un septiņi mehānismu operatori.

 

Apzaļumošanas iecirkņa

 

ļaužu ziņā ir pilsētas zaļā un krāsainā rota – puķes un zālieni, kā arī tīrības un kārtības uzturēšana.

Par godu tūrisma sezonas atklāšanas pasākumam pirmā no ziedu skulptūrām tika apstādīta Zaķu ģimene pie Mazbānīša Kalna stacijas. Pārventas svētkos ziedēt sāks Pārventas Mārītes. Gaidot Bērnu svētkus, darbi sākti arī pie Pīļu ģimenes Bērnu pilsētiņā, bet nākamnedēļ sāks stādīt Puķu gotiņu. Deviņās puķu skulptūru grupās (kopā 25 vienībās) tiek iedēstīti 28 505 puķu stādi.

 

Šobrīd visus sajūsmina ziedošās sīpolpuķu dobes, kurās kopā pagājušajā rudenī zemē ieguldīti 90 355 sīpoliņi, no tiem tulpju – 71 955. Pēc noziedēšanas tās nomainīs vasaras puķes, proti, dobju kopējā platībā, ko apsaimnieko Apzaļumošanas iecirkņa darbinieces, 1652 m2 tiks iedēstīti 37 685 vasaras puķu dēsti.

 

Pilsētas ielas rotā arī puķu piramīdas (11 pavasarī un rudenī, 42 – vasarā), 240 puķu kastes, 184 iekarināmie puķu trauki,kā arī 78 visdažādākie puķu podi.

Pēc iedēstīšanas puķu dobes tiek regulāri apsekotas, vismaz divas reizes mēnesī tās ravē, rušina augsni, nogriež vecos ziedus. Savukārt puķu podi un figūras prasa aprūpi vismaz reizi nedēļā.

 

Dobju laistīšana notiek atkarībā no laika apstākļiem, bet visu vasaru, vienu divas reizes mēnesī, vienlaikus ar laistīšanu notiek arī puķu mēslošana.

 

Arī zāle tiek pļauta atkarībā no tās augšanas intensitātes. Ir platības, ko pļauj reizi mēnesī, bet ir arī tādas, piemēram, teritorija ap Ziedu pulksteni, kuras pļauj reizi nedēļā. Kopējā pļaušanas platība ir 223,49 ha, šim nolūkam izmanto piecas Rider tipa pļaujmašīnas, trīs stumjamās pļaujmašīnas, 12 trimerus un vienu frontālo zāles pļāvēju.

Pērn Apzaļumošanas iecirkņa darbinieki ierīkojuši 78 571 m2 zāliena, iedēstījuši 408 kokus un 655 krūmus. Viņu ziņā ir arī 12 102 m2 ziemciešu un krūmu stādījumu kopšana, kā arī 146 427 m2 ietvju un 533 220 m2 zāliena apsaimniekošana.

 

Apzaļumošanas iecirknī strādā 74 strādnieki, deviņi automašīnu vadītāji un trīs darbu vadītāji meistari.

 

Atkritumu apsaimniekošana

 

Kopš 2013. gada vidus atkritumu poligonā Pentuļi, ko apsaimnieko Ventspils labiekārtošanas kombināts, tiek veikta atkritumu priekšapstrāde, kas ievērojami samazina poligonā noglabājamo atkritumu daudzumu.

Atkritumi, ko saražo Ventspils pilsētas un novada iedzīvotāji un daļa Kuldīgas pilsētas un novada iedzīvotāju, vispirms nonāk cehā, kurā dienā vidēji pārstrādā ap 50 tonnu sadzīves atkritumu – atdala bioloģiskos atkritumus no neorganiskajiem. Vispirms atkritumus ievieto tvertnē, kurā īpaša ierīce saplēš atkritumu maisus. Atkritumi pa konveijeru nonāk uz kratīšanas galda, uz kura tiek atdalīts to bioloģiskais sastāvs. Neorganisko daļu nogādā uz cehu dažādu frakciju – plastmasas, stikla utt. – sašķirošanai un nogādāšanai tālākai pārstrādei. Savukārt bioloģiskie atkritumi sasmalcinātā un sašķidrinātā veidā nonāk raudzēšanas iekārtā un tālāk tiek novadīti uz biogāzes ražotni, kas nodrošina ražošanas ceha apsildīšanu un ierīču darbībai nepieciešamo gaisa temperatūru.

 

Pateicoties atkritumu priekšapstrādei, astoņkārt samazinājies noglabāto atkritumu daudzums. Par to liecina statistikas dati: no 2013. gadā savākto atkritumu daudzuma – 25 tūkstoši tonnām – poligonā tika noglabāts 16 tūkstoši tonnu, bet no 2014. gadā savāktajiem 20 tūkstošiem tonnu atkritumu, poligonā noglabāti tikai apmēram 3 tūkstoši tonnu – lielgabarīta un būvniecības atkritumi. Sadzīves atkritumi pērn Pentuļos netika apglabāti nemaz – tie visi nonākuši otrreizējā pārstrādē.

 

Labiekārtošanas kombināts regulāri rīko dažādas atkritumu savākšanas akcijas. Tuvākā notiks 23. un 24. maijā – bīstamo atkritumu savākšanas akcija, bet jūnija otrajā pusē paredzēta tradicionālā ikgadējās akcijas Vide bez atkritumiem izloze.

Dalīto atkritumu pieņemšanas laukumos Jēkaba iela 47 un Siguldas iela 8a tuvākajā laikā no iedzīvotājiem sāks pieņemt arī zaļos atkritumus: nopļauto zāli, sasmalcinātus zarus, lapas (izņemot rudens lapkritī – šajā laikā norisinās cita akcija). Zaļie atkritumi nonāks kompostā, ko vēlāk izmantos pilsētas apzaļumošanas darbos.

 

Piejūras kempings

kā pirmais kempings Latvijā saņēmis Zaļās atslēgas ekosertifikātu. Zaļā atslēga ir starptautiska, strauji augoša tūrisma brīvprātīgās ekosertifikācijas sistēma, kas tiek piešķirta viesu izmitināšanas uzņēmumiem, un tās mērķis ir samazināt negatīvo tūrisma ietekmi uz vidi un veicināt vides pārvaldes sistēmu ieviešanu tūrisma sektorā. Lai iegūtu Zaļo atslēgu, viesu izmitināšanas iestādei ir jāatbilst vairāk nekā 70 kritērijiem divpadsmit kritēriju grupās.

 

Zaļo atslēgu kūrē Vides izglītības fonds, tas ir vienlīdz svarīgs ekosertifikāts kā Zilais karogs pludmalei un ekosertifikāts skolām. Tā ir atpazīstamības zīme, kas liecina par vides ilgtspējību un vieš uzticību kempinga darbībai vides jomā. Piejūras kempingam ir izstrādāts plāns līdz 2018. gadam – ar galveno uzdevumu noturēt Zaļās atslēgas sertifikātam atbilstošu līmeni, kā arī palielināt energoefektivitāti un pazemināt ūdens patēriņu teritorijā.

 

Pērn kempings uzņēma vairāk nekā 20 tūkstošus viesu, kuri tajā uzkavējās no divām līdz astoņām diennaktīm. Ārvalstu viesi no kopējā skaita bija 12 tūkstoši, pārējie – tūristi no citām Latvijas vietām. Atbraucējus piesaista gan ērtā apmešanās, gan Ventspils piedāvājums – bērnu parki abos Ventas krastos, Piedzīvojumu parks, muzeji utt. Vienlaikus vasaras mēnešos kempingā uzturas ap 700 viesu, taču uz Pilsētas svētkiem to skaits ir bijis maksimālais – ap 1000 atpūtnieku.

 

Kempinga 43 viesu mājiņas vienlaikus var uzņemt 172 cilvēkus, ir 70 treileru pieslēguma vietas un 250 telšu vietas. Tūristi uz vietas izmanto kafejnīcas piedāvājumu, bērnu rotaļu laukuma, divu volejbola un strītbola laukumu un, protams, divu servisu ēku sniegtās iespējas. Teritorijā atrodas pirts, ir izvietots jauns kubls, klientiem un pilsētas iedzīvotājiem piedāvā veloelektrobraucamrīku – trikšu – nomu.

Kempingā vasaras sezonā strādā ap 20, bet ziemā – deviņi darbinieki.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: