Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) aicina nozares organizācijas iesniegt konkrētus priekšlikumus Ģimenes valsts politikas pamatnostādnēm turpmākajiem diviem gadiem.

Augulis šodien pēc Demogrāfisko lietu padomes sēdes žurnālistus informēja, ka ministrija līdz 17.aprīlim gaida nevalstisko organizāciju priekšlikumus pamatnostādņu dokumentam. Pēc tam ministrija tos apkopos, un tie būs publiski pieejami Labklājības ministrijas mājaslapā, kur tos varēs arī apspriest. Tālāk rīcības plāns tiks virzīts apstiprināšanai valdībā.

Politiķis pauda cerību, ka priekšlikumi būs konkrēti - ar konkrēti minētiem izpildes termiņiem, sasniedzamajiem rezultātiem un paredzēs konkrētu rīcību, nevis vienkārši uzdevums "nosūtīt vēstuli". "Mēs aicinām nākt ar konkrētiem, redzamiem, realizējamiem priekšlikumiem un būtu konkrēti atbildīgiem, lai mums nebūtu uzdevuma uzrakstīt vēstuli vai kaut kas līdzīgs," teica ministrs.

Pamatnostādņu virsmērķis joprojām ir veicināt ģimeņu nodibināšanu, to stabilitāti, dzimstības veicināšanu un laulības institūcijas stiprināšanu, informēja ministrs.

Šodien sanāksmes laikā pārrunātas arī atbalsta iespējas ģimenēm, piemēram, nodokļu atvieglojumi ģimenēm ar bērniem un brīvpusdienas. Tāpat pārrunāts jautājums par bērnudārzu pieejamību. Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) uzsvēra, ka šo jautājumu koalīcija jau ir sākusi risināt, tomēr ir sagaidāmas diskusijas ar Latvijas Pašvaldību savienību, jo viedokļi ir atšķirīgi.

Kā viens no jautājumiem, kas būtu jārisina, ir nevienlīdzības mazināšana pensijas apmērā, uzskata Saeimas Demogrāfisko lietu komisijas vadītājs Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK). Viņš skaidroja, ka nav pieņemams, ka māmiņa, kas izaudzinājusi vairākus bērnus, saņem mazāku pensiju. Prognozējot pamatnostādņu turpmāku īstenošanu, viņš atzina, ka daudz kas būs atkarīgs no Finanšu ministrijas un atvēlētā finansējuma.

Vērtējot līdz šim paveikto Ģimenes valsts politikas pamatnostādņu 2011.-2017.gadam īstenošanā kopš 2011.gada, Augulis atzina, ka sākumposmā uzdevumu īstenošanu ietekmējušas pēckrīzes sekas, tāpēc īstenoti pasākumi ar neitrālu fiskālo ietekmi. Tomēr pēdējos divus gadus pamatnostādņu īstenošanā bijis vērojams lielāks uzrāviens. Darbi gan turpinās, līdz ar to galīgais vērtējums vēl tikai ir sagaidāms.

Uz nākamo padomes sēdi uzaicināti izglītības satura un eksaminācijas centra eksperti, kā arī plānots runāt par vardarbību pret bērniem, traumatismu.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: