Ventspilī šobrīd ir pārvarēts bezdarba pieauguma pīķis, kas bija saistīts ar Krievijas un Eiropas Savienības savstarpējām ekonomiskajām sankcijām un to sekām, informē Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

Mēneša laikā bezdarba līmenis Ventspilī samazinājies no 9,3% līdz 8,5%, šodien preses konferencē atzina Lembergs.


"Liela daļa no bezdarbniekiem ir atraduši darbu, tai skaitā turpat 100 zivju konservu kombinātā un gandrīz 50 - būvniecībā," atklāja Lembergs, norādot, ka pamazām sācis atgūties uzņēmums "Ventspils zivju konservu kombināts", kas pagājušā gada decembrī Krievijas rubļa krīzes dēļ ievērojami samazināja ražošanas apjomus un uz laiku atlaida lielāko daļu darbinieku.


"Paldies Dievam, tā bedre nebija ne ilga, ne arī tik liela, par ko bija bažas, bet, protams, 8,5% bezdarbs nav mazs," uzsver Ventspils mērs Lembergs, vienlaikus uzsverot, ka bezdarba līmenis pilsētā pašlaik ir 8,5%, kas ir nedaudz zemāks nekā pirms gada šajā laikā, kad tas bija 8,7%. Pašreizējais bezdarba līmenis Ventspilī ir zem vidējā gan Kurzemē, gan valstī kopumā, norādīja Lembergs.


Komentējot turpmākās iespējamās bezdarba līmeņa izmaiņas Ventspilī, Lembergs atzina, ka visvairāk to ietekmē situācija Krievijā, jo tā ir viens no svarīgākajiem Latvijas ārējās ekonomiskās sadarbības partneriem. "Domāju, ka tur krīze nepadziļināsies.  Arī ekonomika izlīdzinās - notiek pārgrupēšanās. Tāpēc es domāju, ka vismaz attiecībā uz Ventspili situācijai nevajadzētu palikt sliktākai," prognozēja Lembergs. Viņaprāt, nodarbinātības situācijai vajadzētu uzlaboties arī tādēļ, ka šogad Ventspilī darbu plāno sākt elektronikas centrs un tehnoloģiju centrs, bet Krievijas uzņēmums "Pobeda Confectionary" Ventspilī atvērs šokolādes fabriku, radot jaunas darba vietas.


Vienlaikus Lembergs atzina, ka situācija Krievijā vietējiem Ventspils uzņēmumiem vēlreiz liek rūpīgi visu pārdomāt un meklēt jaunus produkcijas realizācijas tirgus.
"Protams, Krievijā krīze ir nopietna. Mēs redzam, ka tur veic speciālus pasākumus, lai veicinātu automašīnu iegādi, kas ir apstājusies, jo tur ir ražošana un atsevišķi ražotāji rūpnīcas slēdz. Krievija šobrīd lielā mērā dzīvo uz patriotisma viļņa. Jautājums, cik ilgi būs šis vilnis," atzina Ventspils mērs.


"Katrai lietai ir savi plusi un savu mīnusi. Var droši teikt, ka jebkurai krīze ir arī plusi - tā liek mobilizēties, meklēt rezerves un vēlreiz pārdomāt gan izmaksas, gan sadarbības partnerus. Arī Latvijā bija krīze, un tie, kas izdzīvoja, kļuva stiprāki," rezumēja Lembergs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: