Šodien, 20. martā, visā Latvijā bija novērojams daļējs Saules aptumsums, kas maksimālo fāzi sasniedza plkst. 12.05.

Par interesantu programmu bija parūpējusies Ventspils Augstskola, kur vispirms par Saules aptumsumu stāstīja astronomi, bet jau nedaudz vēlāk ikvienam bija iespēja to vērot klātienē, izmantojot augstskolas sarūpētās speciālās brilles.

 

FOTO: Saules aptumsuma vērotāji

Savukārt Ventspils Jaunrades namā bija iespējams apmeklēt Planetāriju un  lekcijās uzzināt, kā veidojas Saules un Mēness aptumsumi, to veidiem un unikalitāti, kā pareizi veikt Saules novērojumus arī ikdienā, aizraujošus faktus no dažādiem laika posmiem Latvijas un pasaules vēsturē. Pēc tam bija iespēja doties uz observatoriju, kur notika aptumsuma novērojums. Ikviens varēja sekot aptumsuma gaitai gan caur teleskopu un Saules attēla projekcijā uz ekrāna.

FOTO: Saules aptumsums

Saules aptumsumi notiek tad, kad Mēness pilnībā vai daļēji aizsedz Saules disku. Pilnīgas aizsegšanas gadījumā uz vairākām minūtēm iestājas tumsa, bet daļējas aizsegšanas gadījumā atkarībā no aptumsuma fāzes Saule vizuāli atgādina apli ar nelielu robu. Latvijā daļējie Saules aptumsumi ir novērojami reizi divos līdz četros gados. Iepriekšējais daļējais Saules aptumsums Latvijā bija novērojams 2011.gada 4.janvārī.

 

Pilns Saules aptumsums katrā konkrētā ģeogrāfiskā vietā ir reta parādība. Iepriekšējo reizi Latvijā pilns Saules aptumsums bija novērojams 1954.gadā, bet nākamais būs novērojams tikai 2142. gadā.

 

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: