Ventspils Augstskola aicina ikvienu interesentu – gan skolēnus, gan pilsētas iedzīvotājus un viesus uz kopīgu saules aptumsuma vērošanu 20. martā.

Aptumsumu būs iespējams novērot gan ar teleskopa (ar tā palīdzību projicējot Sauli uz lapas), gan īpašu saulesbriļļu palīdzību. Varēsim vērot arī pilnā aptumsuma translāciju no salām Atlantijas okeāna ziemeļu daļā. Notiks īsa lekcija par Sauli un tās aptumsumiem, kā arī būs iespēja saņemt astronomu atbildes par aptumsumiem un citiem astronomijas jautājumiem.

Saules aptumsumi notiek tad, kad Mēness pilnībā vai daļēji aizsedz Saules disku. Pilnīgas aizsegšanas gadījumā uz vairākām minūtēm iestājas tumsa, bet daļējas aizsegšanas gadījumā, atkarībā no aptumsuma fāzes, Saule vizuāli atgādina apli ar nelielu robu.

Pilns Saules aptumsums katrā konkrētā ģeogrāfiskā vietā ir reta parādība. Iepriekšējo reizi Latvijā pilns Saules aptumsums bija novērojams 1954. gadā, bet nākamais būs novērojams tikai 2142.gadā.

Aptumsuma maksimums plkst. 11:45:39 (pēc Latvijas laika) būs vērojams Norvēģu jūrā, netālu no Fēru salām un Islandes, kur pilnās fāzes ilgums būs 2m 46,9s.

Latvijā aptumsums būs redzams kā daļējs ar diezgan lielu fāzi - aizsegtās Saules daļu.

Aptumsuma gaita Ventspilī:

  • Daļējās fāzes sākums – 10:53;
  • Maksimālās fāzes (0,76) brīdis – 12:02;
  • Daļējās fāzes beigas – 13:11.

Aicinām ikvienu interesentu izmantot šo lielisko iespēju, redzēt reto dabas parādību pieredzējušu zinātnieku vadībā, kā arī uzzināt jaunu un aizraujošu informāciju par Sauli!

Pasākuma norises vieta – Ventspils Augstskola
Pasākuma norises datums un laiks – 2015. gada 20. martā plkst. 10:40
Piesakies rakstot uz e-pastu venta@venta.lv

BRĪDINĀJUMS: Nekādā gadījumā nevērot saules aptumsumu ar neapbruņotu aci vai binokli bez drošiem gaismas filtriem. Pilnīgu drošību acīm sniedz tikai šim mērķim domāti, rūpnieciski ražoti un sertificēti gaismas filtri.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: