Sociālajos tīklos pagājušās nedēļas nogalē parādījās fotogrāfijas, kurās bija redzami atsegti cilvēka kauli. Tos zeme atsegusi Ventmalā – vietā, kur parasti tūrisma sezonas laikā rosās suvenīru un alus tirgotāji.

Attēlus internetā ievietoja ventspilniece Evita Vangrava. Viņa, dodoties pastaigā pa krastmalu, vietā, kur tūrisma sezonas laikā atrodas alus dārzs un suvenīru tirgotāji, zem koka pamanīja atsegtus apbedījumus.

 

Ventspils muzeja vadošais pētnieks Armands Vijups stāsta, ka kvartālā, ko ierobežo Tirgus, Zvana, Skolas un Ostas iela, 17.–18. gs. pirmajā pusē atradās kapsēta. Tas saistīts ar Ventspils aizputināšanu ar smiltīm, kas sākās jau 17. gs. sākumā. Tolaik pilsētas apdzīvotības centrs pārcēlies un izveidojas tirgus laukums. Tikusi iekārtota arī apbedījumu vieta un celta jauna baznīca.

 

Tolaik bijis ierasts apkārt baznīcai veidot apbedījumus. Vēlāk jau šajā teritorijā tika būvētas atsevišķas vieglas palīgēkas. Avotos minēts, ka 1912. gadā, kad tika celta ēka (tagadējā Ventspils novada dome), bijušas problēmas veikt plašākus zemes darbus, jo apakšā uzieti apbedījumi.

 

Komentējot iepriekš minēto atradumu, Vijups norāda, ka nekas dīvains tas neesot. Visticamāk, ka 17. - 18.gs zemes līmenis minētajā vietā bijis krietni augstāks, bet labiekārtojot ostas apbūvi, tas pazemināts, veidojies slīpums. Laika apstākļu

iespaidā zeme ir noslīdējusi, atsedzot apbedījumus.

 

Minētajā teritorijā apbedījumi nav retums, turklāt izvietoti ļoti blīvi. Apbedījumos ir 17.–18.gs. ventspilnieki, kuri apglabāti salīdzinoši sekli. Mūsdienās no zemes virskārtas tos šķir tikai aptuveni 60 cm un 19. gs. Liktais bruģis.

 

Zeme atsegusi jau iepriekš aizskartus apbedījumus. Tie ir kāju lielie kauli. Mirušie ir guldīti perpendikulāri Ventai. Ķermeņa augšdaļa jau norakta iepriekš, veicot labiekārtošanas darbus.

 

Turklāt šī nav pirmā reize, kad atsegti šie apbedījumi. 2008. gadā, kad Ventspils rajona padome (tagadējā Ventspils novada dome) grasījās izbūvēt lietus ūdens kanalizācijas sistēmu, uzsākot darbus, tika uzieti astoņi apbedījumi.

 

Pirms tam izrakumi šajā teritorijā tika veikti 1987. gadā, kad tika atsegti četri kapi.

Šobrīd vieta ir apsekota, un tuvākajā laikā apbedījumi tiks apbērti ar melnzemi un nogāze tiks nostiprināta, skaidro p/i Komunālā pārvalde direktora vietnieks Edgars Puriņš.

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: