Vakar pēcpusdienā Tartu Universitātes pētnieki pārstāja izmantot pirmo augstskolas igauņu un latviešu studentu izstrādāto satelītu, kura izstrādē piedalījās arī Ventspils Augstskolas absolventi un bijušie zinātnieki.

Tartu Universitātē igauņu un latviešu zinātnieku izstrādātais satelīts "ESTCube-1" Zemes orbītā tika palaists 2013.gada 7.maijā. "ESTCube-1" gandrīz divus gadus riņķojis ap Zemi.

"ESTCube-1" ir kuba formas satelīts ar izmēriem 10x10x11,35 centimetri, un tas sver 1,048 kilogramus. Satelīts atrodas polārā orbītā 650 kilometrus virs Zemes un pārvietojas ar ātrumu 7,46 kilometri sekundē.

 

LETA

 

"ESTCube-1" mērķis bija pārbaudīt somu zinātnieka Peka Janhunena attīstīto tehnoloģiju, kas paredz izmantot Saules vēju kosmosa kuģu "burāšanai".

 

Programmas iniciators un mentors, Tartu Universitātes optiskās metroloģijas asociētais profesors Marts Norma pavēstīja, ka programma ir sasniegusi savu mērķi - daudzi čakli jauni cilvēki ir ieguvuši akadēmiskos grādus zinātnē un no projekta ir tapusi virkne kompāniju, kuras atbalsta Igaunijas ekonomiku.

 

Projekts bijis izcils mācību līdzeklis dažādās zinātnes, tehnoloģiju un matemātikas disciplīnās un nodrošinājis neskaitāmus kursa darbus, kā arī gandrīz pussimtu diplomdarbu.

 

"ESTCube-1" komandā darbojas ne tikai dažādu līmeņu studenti no Igaunijas, bet arī studenti no Latvijas, Lietuvas, Vācijas, Ukrainas, Somijas un ASV. Kopš programmas uzsākšanas ir izveidota starptautiska sadarbība starp Igauniju, Somiju, Latviju, Zviedriju, Vāciju un Dāniju.

 

Sadarbību ar Latviju veicinājuši kopīgi projekti, vasaras skolas, "Erasmus" prakses un studiju apmaiņas programmas. Liels ieguldījums nācis no Tartu Universitātē studējošajiem latviešiem, starp kuriem projekta vietnē izcelts arī bijušais ventspilnieks Kārlis Zālīte. Tāpat minēts Andris Slavinskis un Kaspars Laizāns.

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: