No šā gada 1. novembra sirds un asinsvadu sistēmu slimību pacientiem ar visām diagnozēm būs viens valsts kompensācijas apmērs - 75% no zāļu izdevumiem.

Veselības ministrija paredz, ka tādējādi uzlabosies medikamentu pieejamība hipertensijas un citu asinsrites slimību gadījumos, jo par 25% samazināsies pacientu līdzmaksājums. Saslimstība un mirstība no sirds asinsvadu sistēmas slimībām Latvijā joprojām ir visaugstākā.

Ņemot vērā šos datus un ievērojot Latvijas Universitātes Kardioloģijas zinātniskā institūta veiktā pētījuma rezultātus, VM uzskata par iespējamu un nepieciešamu diagnožu grupā "Asinsrites sistēmas slimības", kura ir pirmajā vietā pēc mirstības cēloņiem Latvijā, noteikt 75% kompensācijas apmēru, kurām lielākoties kompensācija bija samazināta līdz 50%.

Vienlaikus Latvijas Kardiologu biedrība ir atbalstījusi kompensācijas kategorijas samazinājumu diagnozei "Sirds mazspēja" uz 75%, nosakot visām diagnozēm diagnožu grupā "Asinsrites sistēmas slimības" vienotu kompensācijas kategoriju 75% apmērā.

Finansējums zāļu kompensācijai netiek palielināts, taču Veselības ekonomikas centra veikto pasākumu rezultātā, iekļaujot lētākas līdzvērtīgas efektivitātes zāles, samazinot kompensējamo zāļu sarakstā jau iekļautu medikamentu cenas un pārvērtējot medikamentu izmaksu efektivitāti, ir panākts izdevumu samazinājums zāļu iegādes kompensācijas sistēmā.

Tā rezultātā rasta iespēja paaugstināt kompensācijas apmēru zāļu iegādei sirds un asinsrites sistēmas slimību gadījumā bez papildu finansējuma piešķiršanas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: