Ventspils muzejs šogad realizēs projektu "Gūtšmitu nams", organizējot ekskursijas gidu pavadībā pa bijušo Ventspils policijas iecirkņa ēku jeb Gūtšmitu namu, informēja Ventspils Tūrisma informācijas centra vadītājas vietniece Inga Aulmane.

Ēka Kuldīgas ielā 2, kur vēl pirms dažiem gadiem atradās policijas iecirknis, ir pilsētas arhitektūras piemineklis ar bagātīgu nama būvniecības un tā apsaimniekotāju vēsturi. Interjeros vērojamais greznais historisms mijas ar 20. gadsimta 60.-80. gadiem raksturīgu likuma sargātāju vidi.

Ekskursijas notiks no maija līdz septembrim, turklāt tās iecerēts papildināt ar vizuāli informatīvu mobilo izstādi. Izstāde varētu būt interesanta ne tikai tūristiem, bet arī ventspilniekiem, atzina Aulmane.

Pagājušā gada 22. augustā Gūtšmitu namā notika mākslas akcija, izraisot lielu apmeklētāju interesi.

Jau ziņots, ka Ventspils pašvaldībai būs jālemj, kā turpmāk izmantot ēku Kuldīgas ielā 2, Ventspilī, kurā kopš 1945. gada atradusies milicijas daļa, bet pēc Latvijas neatkarības atgūšanas līdz 2011. gadam - policijas iecirknis.

Latvijas Valsts vēstures arhīvā glabājas senākais zināmais detalizētais Ventspils pilsētas apbūves plāns, kas datēts ar 1797. gadu. Tajā atrodamas ziņas par koka dzīvojamo māju, kuras novietojums bijis tuvs pašreizējam ēkas Kuldīgas ielā 2 centrālās daļas novietojumam. 1829. gada pilsētas plānā šī ēka atzīmēta jau kā mūra nams, tātad šajā starplaikā notikusi tās pārbūve.

Nākamā pārbūve, kuras rezultātā ēka ieguvusi mūsdienās redzamo pamattēlu, notikusi 19.gadsimta 70.gados, kad nams piederējis koktirgotājam un kuģu būvētājam Gūtšmitam. Celtne pārbūvēta par savrupmāju, tai veidotas piebūves, iekārtots grezns interjers.

Ēkas vērtību nosaka tas, ka tā ir viens no Ventspilī retajiem 19. gadsimta piemēriem, kur līdz mūsdienām saglabājies augstvērtīgs, jau daļēji restaurēts 19. gadsimta otrās puses interjers, virkne šī laika un, iespējams, pat senāku būvdetaļu. Ēka, neskatoties uz remontiem un nelielām pārbūvēm, ir saglabājusi daudzas no 19. gadsimta vidus un otrās puses kultūrvēsturiskajām vērtībām.

Ēkā ir arī valsts nozīmes mākslas pieminekļi - durvju komplekts, interjera dekoratīvā apdare ēkas otrajā stāvā un podiņu krāsns.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: