Trešdien, 4. februārī, visā pasaulē tiek atzīmēta Pasaules pretvēža diena. Tās mērķis ir veicināt iedzīvotāju izpratni un zināšanas par onkoloģiskajām slimībām, onkoloģisko slimību profilaksi, savlaicīgu slimību atklāšanu, kā arī ārstēšanās iespējām. 2015. gadu Latvijas Republikas Veselības ministrija pasludinājusi par Pretvēža gadu.

2014.gadā Ventspils slimnīcas Paliatīvās aprūpes nodaļā paliatīvo aprūpi saņēma vairāk nekā 400 pacientu, no kuriem 159 bija ar onkoloģisku diagnozi. Nodaļā paliatīvo aprūpi veic tādos gadījumos, kad radikāla terapija vairs nav iespējama.

 Paliatīvās aprūpes nodaļa Ventspils slimnīcā darbojas kopš 2006.gada, bet 2007.gadā tā tika izvietota mūsdienīgās rekonstruētās telpās slimnīcas korpusā Pētera ielā 33. Nodaļā ir 20 gultas vietas un pieejama iespēja izmantot arī paaugstināta komforta vienvietīgās palātas. Pēc nepieciešamības pacientiem tiek nodrošinātas arī ergoterapija un ārstnieciskā fizkultūra.

„Pie mums nodaļā nokļūst dažādi pacienti – ar izgulējumiem, neiroloģiskām problēmām, onkoloģiskām slimībām. Katrs pacients ir īpašs, un katram nepieciešama īpaša uzmanība, bet jāsaka, ka onkoloģiskajiem pacientiem ir nepieciešama vēl īpašāka aprūpe. Mēs saprotam viņu diagnozi un saprotam, ka ne tikai viņiem, bet arī ģimenes locekļiem ir nepieciešams atbalsts. Arī mēs – slimnīcas personāls - šeit cenšamies saviem pacientiem būt savā ziņā kā ģimenes locekļi,” stāsta Ventspils slimnīcas Paliatīvās nodaļas virsmāsa Rita Vīndedze. Slimnīcā nepieciešamo morālo atbalstu palīdz nodrošināt slimnīcas kapelāns, pie kura var vērsties gan pacienti, gan viņu tuvinieki.

Ventspils slimnīcas Paliatīvajā nodaļā strādā divi ārsti, māsas, kapelāns, sociālais darbinieks un māsu palīgi. Pacientu ievietošanai nodaļā nepieciešams ģimenes ārsta vai onkologa nosūtījums atbilstoši Veselības norēķinu centra noteiktajām diagnozēm. Vietu iepriekš jāsaskaņo ar nodaļas vadītāju, zvanot pa tālruni 63620937.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: