Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana, lai mainītu vilku un lūšu medību apjomu un medību sezonas garumu Latvijas teritorijā.

Kā iniciatīvas pieteicējs norādīts Mareks Viļķins. Viņš uzsvēris, ka mūsdienu Eiropā vilki un lūši ir aizsargājamas sugas, bet Latvijā tiekot apšauti ne tikai vietējie vilki, bet arī tie, kuri pēc tam šeit ienāk no kaimiņvalstīm, jo medību slodze ir tik intensīva, ka katru gadu vilku populācija tiekot apšauta 43% apmērā, satraucies Viļķins.

Vilku medību sezona ilgst gandrīz deviņus mēnešus, un Viļķins izskata, ka vilki tiek pakļauti pārmērīgai un absurdai medību slodzei. Viņš norādījis, ka līdz 2013.gada oktobrim no 113 nomedītajiem vilkiem 74 bija vilcēni - tātad nošauti tika divarpus līdz piecus mēnešus veci vilku mazuļi.

Attiecībā uz lūšiem būtu jāaizliedz medības pilnībā, jo viņi neapdraud ne cilvēkus, ne arī mājlopus, ieceri pamatoja Viļķins. "Nepieņemami, ka Latvijā 21.gadsimtā notiek Eiropā aizsargājamas sugas pārstāvju šaušana, tāpēc šāda izklaide valsts mežos ir stingri jāierobežo," uzsvēra Viļķins.

Lai sasniegtu minētos mērķus, būtu nepieciešams pieņemt likuma normas, kas ierobežo vilku un lūšu medību apjomu un medību sezonas garumu Latvijas teritorijā, nosakot, ka vilku medību sezona ilgst tikai no 1.oktobra līdz 31.decembrim, vilku medības atļautas tikai apgabalos, kuros vilki atkārtoti uzbrukuši aitām. Tāpat būtu pilnībā jāaizliedz lūšu medības, piedāvāts iniciatīvā.

Ierobežojot vilku un lūšu medību apjomu un medību sezonas garumu, sabiedrībai būs vairāki ieguvumi, pārliecināts Viļķins. Viņš uzskata, ka vilku aizsardzība ne tikai uzlabotu Latvijas tēlu Eiropā, bet arī uzlabotu ekonomisko situāciju Latvijas reģionos, pateicoties ieņēmumiem no vilku ekotūrisma, kas turklāt vēl neprasot nekādus īpašos izdevumus.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: