Jūras vārti kafejnīcu drīz nodos ekspluatācijā, bet atkārtotā telpu nomas izsole beigusies bez rezultāta – uz to nebija ieradies neviens pretendents.

Teātra nama apmeklētāji pirms un pēc izrādēm un starpbrīdī labprāt apmeklētu no jauna iekārtoto kafejnīcu ar mūsdienīgu interjeru, lai iemalkotu glāzi laba vīna vai tasīti kafijas, nobaudītu izcilu kūku, kā, piemēram, Rīgas operā. Tas taču piederas pie izgājiena sabiedrībā.

Kas par iemeslu šādai uzņēmēju pasivitātei? Telpu iznomātājs ir Kultūras centrs, un tā direktore Valda Gulbe ir izbrīnīta, ka ēdināšanas biznesa pārstāvji nevēlas iet pilnīgi jaunās telpās ar visu aprīkojumu: «Otrajā izsolē mēs pat samazinājām nomas maksu – tagad izsoles sākumcena ir Ls 0,86 bez PVN par 1 m2 mēnesī, turklāt par pirmajiem trim mēnešiem ir 50% atlaide.» Gulbe pieļauj, ka uzņēmēji, pārņemti ar ikdienas rūpēm, nav iedziļinājušies izsoles noteikumos.

Varbūt biznesmeņus neapmierina citi nosacījumi? Nekādu īpašu noteikumu neesot. Pirmais un galvenais – jānodrošina kafejnīcas un bāra darbība vismaz stundu pirms un divas pēc SIA Kurzemes filharmonija organizētajiem pasākumiem. Vēl – aizliegta azartspēļu organizēšana.

Pārējā laikā, uzsver Gulbe, nomnieks var telpas izmantot pēc saviem ieskatiem, arī slēgt līgumus ar trešajām personām, piemēram, par specapkalpošanu. Turklāt uzņēmējs nomas līgumu sākumā var slēgt tikai uz gadu, tā sakot, izmēģināt, kā veiksies bizness. Viens mīnuss – šobrīd vēl nav izbūvēta atsevišķa ieeja no Loču ielas, bet to paveikšot vēlāk.

Uzrunājām vairākus ēdināšanas pakalpojumu sniedzējus, lai noskaidrotu viņu viedokli. SIA Nandu īpašnieks Italo Freimanis, kuram blakus Jūras vārtiem atrodas viesu māja Karlīnes nams ar kafejnīcu, atzīst, ka sākotnēji noteiktā nomas maksa viņam bijusi par augstu, un šobrīd viņš jau nomā citas telpas. Daudzu ventspilnieku iecienītu ēdināšanas uzņēmumu T33, Jūras brīze, Don basil, Skroderkrogs apkalpojošā SIA Serviss IK valdes priekšsēdētāja Inga Strode uzskata – Ventspilī šis bizness tā pa īstam aiziet tikai trīs mēnešus gadā. Svarīgi arī, lai būtu saimnieks pats savās telpās; ja tās varētu izīrēt uz konkrētām dienām, kad notiek pasākumi, varētu padomāt. Otra problēma – kadri.

Labākie profesionālās vidusskolas audzēkņi stažējas Vācijā, kur pēc tam arī paliek. Savukārt profesionālie pieredzējušie pavāri noveco, un 50-gadniekam jau kļūst grūti strādāt. Pilskroga Melnais sivēns vadītāja Ela Putjato spriež, ka telpas ir par lielu (212,47 m2).

Lai apmaksātu telpu nomu un komunālos pakalpojumus, nāktos turēt diezgan augstas cenas, bet, zinot iedzīvotāju pirktspēju, diezin vai tas atmaksātos. Otrkārt, Ventspilī ir tik cilvēku, cik ir, un atvērt ziemas sezonā vēl vienu kafejnīcu nebūtu prātīgi – faktiski iznāktu konkurēt pašiem ar sevi. Putjato gan kategoriski nenoliedz to, ka varētu piedalīties nākamajā izsolē – vēlreiz jāaprēķina visas izmaksas, vai pietiks darbaspēka, jo šobrīd uzņēmums ir diezgan noslogots.

Valda Gulbe informē – neatkarīgi no tā, kā beigsies atkārtota izsole, bāra pakalpojumi teātra nama pasākumu laikā tiks sniegti, slēdzot līgumu ar izbraukuma tirdzniecības pakalpojumu sniedzējiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: