Ventas Balsī kāds Ventspils iedzīvotājs uzdevis jautājumu – kam pilsētā daudzdzīvokļu māju teritorijā būtu jāizķer lapsas?

Viņš raksta: „Gribētos saprast, kam pilsētā daudzdzīvokļu māju teritorijā būtu jāizķer lapsas? Svētdien ap pusdienlaiku ar bērnu biju rotaļu laukumā Lidotāju ielas 17 pagalmā. Tur bija lapsa, tā pa ventilācijas caurumu ielīda mājas pagrabā, turpat, kur kaķi. Dzīvnieks izskatījās novārdzis, iespējams, tam bija trakumsērga. Zvanīju uz Djuma 4, bet tur man pateica, ka viņi dzīvus dzīvniekus neķer, tikai savāc beigtos. Piezvanīju municipāļiem, tie teica, ka atbildīgs ir Pārtikas un veterinārais dienests, kas, protams, brīvdienās nebrauks. Tālāk runāju ar apsaimniekotāju, kas ir Ventspils nekustamie īpašumi. Viņi apliecināja, ka zina par lapsu esamību, bet viņiem tās nav jāķer. Manuprāt, tādā gadījumā šis caurums mājā ir jātaisa ciet. Zvanīju arī Valsts meža dienestam, tie sūtīja uz pašvaldību, pašvaldība uz Komunālo pārvaldi, bet Komunālā pārvalde atkal uz Djumu 4. Tagad, protams, ļoti iespējams, lapsas tur vairs nav, jo tā jau negaidīs darba dienu, bet, manuprāt, tas nav normāli, ka tā tik brīvi var tur atrasties.”

PVD Veterinārās uzraudzības departamenta Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītāja Madara Stinka skaidro, ka par ieklīdušiem savvaļas dzīvniekiem cilvēku apdzīvotā teritorijā un klaiņojošiem suņiem un kaķiem ir atbildīga attiecīgās teritorijas pašvaldība. Saskaņā ar normatīvajiem aktiem pašvaldībai jābūt noslēgtam līgumam ar dzīvnieku ķērājiem, kuriem  ir aprīkojums un arī attiecīgās iemaņas dzīvnieku ķeršanā. Līdz ar to, ja, piemēram, lapsa ir ieklīdusi mājas pagalmā un cilvēkam šķiet, ka tā neadekvāti uzvedas (pārlieku droša, izskatās slima u.tml., kas var būt arī saslimšanas ar trakumsērgu pazīmes), jāinformē vietējā pašvaldība.  

PVD Ziemeļkurzemes pārvaldes vadītājs Ivars Koloda stāsta, ka trakumsērgas gadījumi Ventspils pusē nav konstatēti  jau vismaz 3 - 4 gadus. Lapsas, kas ienāk sētā, drīzāk ir pārdrošas. Savukārt, ja cilvēks atrod nobeigušos lapsu, to drīkst aiztikt tikai ar cimdiem rokās, tādā veidā pasargājot sevi no inficēšanās ar kādu infekcijas slimību un tad noteikti jāziņo vietējam praktizējošam veterinārārstam vai tuvākajai PVD pārvaldei, kas paņems no lapsas paraugu un nosūtīs laboratoriskai izmeklēšanai, lai izslēgtu lapsas nobeigšanos no trakumsērgas.

Par cauruma aizmūrēšanu jautājums jārisina mājas apsaimniekotājiem un jāskatās, lai tiktu veikti visi nepieciešamie pasākumi pirms tam, lai neiemūrētu iedzīvotāju kaķus un neradītu cita rakstura problēmas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: