Septembrī visā Eiropā un arī Ventspilī norisinājās Mobilitātes nedēļa, aicinot cilvēkus vismaz vienu dienu atteikties no braukšanas ar automašīnu, izmantojot videi draudzīgus pārvietošanās līdzekļus, piemēram, velosipēdu vai gājienu kājām.

Akcija noslēdzās ar “Dienu bez auto”, kad veloentuziasti un vienkārši veselīga dzīvesveida piekritēji piedalījās “Latvijas Zaļās kustības” organizētajā velobraucienā pa Ventspils veloceliņiem.

Apskati foto!

Braucot pa veloceliņiem, Ventspilī var apskatīt populārākos tūrisma objektus - Vecpilsētu, Ostas ielas promenādi, Dienvidu molu, Jūrmalas un Piedzīvojumu parku. Veloceliņu kopgarums Ventspilī šobrīd ir 48 km, bet to būvniecība aizvien turpinās.

Viena no projekta aktivitātēm bija fotokonkurss, kurā iedzīvotāji iesūtīja fotogrāfijas, kurās viņi nofotografējušies velosipēdistiem draudzīgās vietās pilsētā. Apkopojot rezultātus, par īpaši draudzīgām vietām velosipēdistiem Ventspils iedzīvotāji ir atzinuši:

  • veloceliņu, kas Pārventā ved uz Būšnieku ezeru, līdz ar to ir iespējama nokļūšana arī uz Staldzenes stāvkrastu;
  • veloceliņu, kas turpinās pa Saules ielu, ejot cauri mežam līdz kapiem;
  • veloceliņu cauri pļavām pie Ventas;
  • Ventspils ostas promenādi;
  • Riņķu ielu;
  • Zvaigžņu ielas veloceliņu, kas nodrošina ērtu nokļūšanu Gāliņciemā;
  • veloceliņu pie deviņstāvu māju rajona starp Aizsaules un Vasarnīcu ielu;
  • koka laipas, pa kurām var nokļūt līdz pašai jūrai;
  • velosipēdu novietni mola stāvlaukumā;
  • Talsu ielas veloceliņu, kas atzīts kā ļoti ērts nokļūšanai uz darbu.

Savukārt kāds veloorientēšanās pasākuma rīkotājs visu pilsētu atzinis par velosipēdistam draudzīgu.

Par labu iniciatīvu atzīts pie Jaunrades nama izveidotais ceļu satiksmes noteikumu mācīšanās laukums un tur notiekošais velopulciņš, kuru var apmeklēt bērni no 7 gadu vecuma.

Velo entuziasti izsaka prieku par Ventspils Piedzīvojumu parkā rīkoto velo sezonas atklāšanas braucienu, kas šogad notika jau 4. reizi, kopā pulcējot vairāk kā 3000 velobraucēju.

Biedrība “Latvijas Zaļā kustība” ir nevalstiskā organizācija, kas apvieno vides aktīvistus, brīvprātīgos un ekspertus, kuri vēlas aktīvi darboties, lai uzlabotu vides kvalitāti un nepieļautu noziedzīgus nodarījumus pret vidi.

Eiropas Mobilitātes nedēļas tradīcija aizsākās 1998. gadā Francijā ar "Dienu bez auto". Šogad savu dalību dažādās akcijās oficiāli bija pieteikušas teju 1800 pilsētas 74 valstīs, tostarp arī ārpus Eiropas robežām. Latvijā “Diena bez auto” tiek rīkota 8 pilsētās.

Akcijas mērķis bija veicināt iedzīvotāju izpratni par privātā autotransporta izmantošanas ietekmi uz vidi un videi draudzīgas mobilitātes risinājumiem, un aicināt sabiedrību izmēģināt videi draudzīgākas alternatīvas automašīnu izmantošanai.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: