Šodien Saeimā iesniegts Satversmes grozījumu projekts, kas paredz, ka Valsts prezidentu ievēl tauta.

Iesniegtās izmaiņas paredz valsts konstitūcijā noteikt, ka "Valsts prezidentu ievēl tauta uz pieciem gadiem vispārīgās, vienlīdzīgās, tiešās un aizklātās vēlēšanās. Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtību nosaka sevišķs likums".

Grozījumu projektu Satversmē iesniedza deputāti no NSL, Zaļo un zemnieku savienības, partijas "Saskaņa", Latvijas Reģionu apvienības un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, informēja NSL konsultante Anrida Stāmere. Viņa skaidroja, ka ZZS deputāts Armands Krauze parakstījies kā Latvijas Zemnieku savienības, nevis kā visas ZZS, pārstāvis.

Priekšlikuma iesniedzēji uzskata, ka ir jāveic grozījumi Satversmē, nosakot, ka Valsts prezidentu ievēl Latvijas tauta, un līdz ar to dodot prezidentam plašākas pilnvaras. Prezidents kļūst atbildīgs par savu rīcību tautas, nevis atsevišķu partiju, priekšā, nepieļaujot tautai nepieņemamu lēmumu īstenošanu.

Sabiedrībā cienīts prezidents var veicināt sabiedrības saliedētību, kā arī kļūt par nozīmīgu tautas interešu aizstāvi, īpaši ņemot vērā ekonomiskos un ģeopolitiskos apstākļus, kādos atrodas Latvija. Saliedēta un informēta sabiedrība, skaidra un sakārtota varas un politiskā sistēma - šie ir tikai daži no pozitīvajiem aspektiem, kas varētu īstenoties, ja tautai būtu iespēja ievēlēt prezidentu, uzskata likumprojekta iesniedzēji.

Latvijas sabiedrība atbalsta tautas vēlēta prezidenta institūcijas ieviešanu, un pēdējos 15 gados socioloģiskās aptaujas liecina, ka vismaz 74% iedzīvotāju atbalstītu priekšlikumu par tautas vēlētu prezidentu, bet šogad piekrišanu šai iecerei pauduši pat 82% iedzīvotāju, pauž NSL konsultante.

Satversmes sākotnējā projektā 1922. gadā bija iecerēts, ka "Valsts prezidentu ievēl tauta uz pieciem gadiem vispārīgās, vienlīdzīgās, tiešās un aizklātās vēlēšanās". Taču, par spīti Satversmes izstrādes komisijas viedoklim, pēdējā Satversmes sapulces lasījumā, aizklāti balsojot ar dažu balsu pārsvaru, šī redakcija netika atbalstīta.

Iepriekš vairāki 12. Saeimā ievēlētie politiskie spēki pauda atbalstu iniciatīvai par tautas vēlētu prezidentu.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: