Valdība piekritusi pārdalīt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) vairāku budžeta programmu līdzekļus 988 000 eiro apmērā, lai finansētu daļēju Ventspils starptautiskā Radioastronomijas centra (VSRC) Irbenes radioteleskopu kompleksa renovāciju.

Irbenes radioteleskopu komplekss ir Eiropas nozīmes pētniecības infrastruktūra un vienlaikus ir viens no deviņu Latvijas valsts nozīmes pētniecības centru (VNPC) "Informācijas, komunikāciju un signālapstrādes tehnoloģiju valsts nozīmes pētniecības centrs" darbības stratēģiskajiem objektiem.

Finansējums nepieciešams, lai novērstu VSRC Irbenes radioteleskopu kompleksa avārijas stāvokli - veiktu remonta un renovācijas darbus, kā rezultātā VSRC Irbenes radioteleskopu komplekss varētu pildīt savas funkcijas un tikt izmantots starptautisko saistību izpildē.

Pašlaik VSRC radioteleskopu komplekss ir iesaistīts nozīmīgās pētnieciskajās aktivitātēs savas jomas zinātniskās izcilības tīklos, kuru objektus un pētnieciskos rezultātus izmanto Eiropas un pasaules vadošie pētnieciskie centri. Ievērojot Irbenē izvietoto unikālo objektu, kā arī Latvijas zinātnieku potenciālu, varētu panākt, ka tiek izveidots Eiropas nozīmes zinātnes infrastruktūras objekts - viens no nedaudzajiem Latvijā iespējamiem, par kuru ir Eiropas pētnieku interese kā par unikālu kompleksu.

Situācija, kurā akūti pietrūkst finansējuma VSRC Irbenes radioteleskopu kompleksa renovācijai, varētu novest ne tikai pie stagnācijas sākuma un apturēt līdzšinējo VSRC attīstību, bet pamatoti radīt objekta ekspluatācijas pilnīgu pārtraukšanu un līdz ar to līdzšinējās partnerības pārtraukšanu starptautiskajos pētniecības ekselences tīklos.

Ir pasūtīts renovācijas projekts radioteleskopa RT-32 spoguļa virsmas un balsta struktūru sakārtošanai. 2014. gada sākumā izpētes laikā tika fiksēts, ka notiek strauja radioteleskopa spoguļa virsmas balsta konstrukcijas elementu bojāšanās.

Pagājušā gadsimta 1970. gados radītās konstrukcijas elementu mikroplaisas ilgstoša sala rezultātā tika uzplēstas līdz nopietniem bojājumiem. Jāatzīst, ka pilnīgus secinājumus par tik sarežģītas konstrukcijas, kurā ir vairāk nekā 20 000 elementu, stāvokli zinātniskā institūta pētniekiem tikai ar vizuālas inspicēšanas paņēmieniem, bez specifiskām kompetencēm nav iespējams izdarīt.

Projektētāja secinājumi pēc inspekcijas norāda, ka radioteleskopa turpmāka ekspluatācija ir bīstama. Avārijas stāvoklī ir arī radioteleskopu kompleksa RT-32 ēkas jumts, kas apdraud darbinieku veselību un dzīvību, kā arī ēkā izvietotās iekārtas.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: